Øgleblod sættes ind i kampen mod antibiotikaresistens

Tænk bare ”Game of Thrones” skråstreg Harry Potter: Dragedyr er vitterligt gjort af særlige biokemiske substanser. Nu er forskere begyndt at granske dem.

Nyhed
POLFOTO_100954
Foto: Polfoto

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

Det er ikke fantasy, det er ikke fiktion, det er faktisk en helt ny forskningsorientering.

Bestræbelserne på at udvikle nye typer antibiotika må siges at have taget en noget overraskende drejning; et friskt studie i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Proteome Research peger på, at blodet hos komodovaranen, verdens største nulevende øgle, indeholder en lang række aktive stoffer, der måske kan sættes ind over for den stærkt bekymrende og verdensomspændende antibiotikaresistens.

Forskerteamet, der er hjemmehørende på George Mason University i den amerikanske delstat Virginia, har således identificeret 48 hidtil ukendte og potentielt antimikrobiale peptider i blodet hos det dragelignende og blodtørstige rovdyr. Det skriver The Economist.

Farlig fætter

I indledende test kunne de to forskere konstatere, at patogene bakterier som Pseudomonas aeruginosa og Staphylococcus aureus blev betragteligt svækket, når de blev udsat for otte af de mest overbevisende af de nyfundne peptider. En af dem havde dog kun virkning over for Pseudomonas aeruginosa.

Begge bakteriegrupper optræder i øvrigt på den liste over ”prioriterede patogener”, som Verdens Sundhedsorganisation, WHO, udsendte i slutningen af februar i forbindelse med kampen mod medicinresistente mikroorganismer.

At komodovaranen er en farlig fætter, er velkendt; dyret, der fortrinsvis holder til på øen Komodo i Indonesien, kan overfalde større dyr som fx vandbøfler og pacificere dem med et enkelt bid i struben. Byttedyret dør ikke af det, men varanen skal bare vente på, at dens giftige spyt og den kradsbørstige bakteriecocktail, den har i mundhulen, gør resten af arbejdet.

Øgleblod

Omvendt dør varaner ikke selv af bid fra andre varaner. Det har fået forskerne til at se på, om der i varaners blodbane er stoffer, der beskytter dem mod bakterier, der ellers tager livet af andre dyr. Og om der her er basis for at udvikle en helt ny generation af antibiotika.

Prøvematerialet – øgleblod – er skaffet fra en offentlig alligatorfarm og dyrepark i staten Florida, hvor man netop huser et enkelt eksemplar af en Komodo Dragon, som er varanens lidt mere mytologisk klingende navn på engelsk.

Blodet er blevet undersøgt for peptider, som derefter er kørt gennem et massespektrometer og analyseret ved hjælp af både kommercielt tilgængeligt og specialkonstrueret software. Den proces ledte til den foreløbige konklusion, at der tilsyneladende findes knap 50 ukendte aktive stoffer, der måske, måske ikke, har et lovende medicinsk potentiale.

Særligt benyttede sider på dbio.dk