Må jeg gå til læge i arbejdstiden - og få løn samtidig?

Besøg hos lægen er lovligt fravær efter funktionærloven, det bekræfter en dom fra Østre Landsret. Men du skal altid forsøge at placere lægebesøget uden for normal arbejdstid eller til mindst mulig gene for din arbejdsgiver.

Nyhed
praksis_web1
Chefen må ikke trække funktionærer - herunder bioanalytikere - i løn, fordi de skal til læge i arbejdstiden. Det fastslår en ny dom fra Østre Landsret. Foto: Colourbox

Af Sara Beck Jochumsen, juridisk konsulent

Spørgsmål

"Jeg har fået en sygdom, der gør, at jeg en gang imellem skal til ambulante behandlinger hos en speciallæge. Derudover har jeg ikke fravær som følge af min sygdom. Nu siger min leder, at jeg selv skal betale for mit fravær, når behandlingerne ligger i arbejdstiden – kan det passe?"

Svar

"Nej, det kan det ikke. Et lægebesøg, der er nødvendigt for, at du kan blive behandlet for en sygdom, er lovligt fravær. Du har derfor ret til fraværet og ret til sædvanlig løn under dette fravær. Nej, det kan det ikke. Et lægebesøg, der er nødvendigt for, at du kan blive behandlet for en sygdom, er lovligt fravær. Du har derfor ret til fraværet og ret til sædvanlig løn under dette fravær.

Retten til fravær med løn gælder både almindeligt lægebesøg, ambulant hospitalsbehandling, behandling hos speciallæge eller tandlæge eller behandling ved f.eks. fysioterapeut eller kiropraktor.

Sygdom er lovligt forfald

Det følger af funktionærlovens § 5, at ”sygdom er lovligt forfald”. Det vil sige, at du lovligt kan være fraværende fra dit arbejde, hvis sygdommen helt forhindrer dig i at udføre dit arbejde.

Du har dog også pligt til at stille din arbejdsevne til rådighed for din arbejdsgiver, hvis det er foreneligt med din sygdom. Ligesom du aktivt skal medvirke til, at din sygdomsperiode bliver så kort som muligt. Hvornår det er tilfældet, vil i sidste ende være en lægelig vurdering.

Du skal placere fravær til mindst mulig gene

I dit tilfælde har du en sygdom, der ikke i sig selv forhindrer dig i at udføre dit arbejde, men hvor du har behov for lægebehandlinger, for at du kan blive rask eller bevare din arbejdsevne. Du vil også her have ret til fravær med løn.

Hvis det er muligt, skal du forsøge at placere lægebesøget uden for normal arbejdstid. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du forsøge at få en tid hos lægen, så det er til mindst mulig gene for din arbejdsgiver.

Skal behandlingen være lægeordineret?

Hvis en behandling er ordineret af en læge, giver det sjældent anledning til diskussion, om der ligger en sygelig lidelse til grund, og om det derfor er nødvendigt, at du er væk fra arbejdet for at få behandling.

En nyere afgørelse viser dog, at det ikke er et krav, at behandlingen for den sygelige lidelse er lægeordineret.

I den konkrete sag var der tale om en medarbejder, der havde en synsnedsættelse på hhv. +4 og +4,5. Medarbejderen brugte derfor briller, men brillerne gav ham gener både på arbejdet og privat. Han besluttede sig derfor for at få en øjenoperation, som han selv betalte for.

Arbejdsgiveren mente, at dette fravær måtte sidestilles med en kosmetisk operation og selvforskyldt sygdom, som medarbejderen selv skulle betale for.

Retten var dog enig med medarbejderen i, at synsnedsættelsen ikke var selvforskyldt, og at det operative indgreb, som førte til sygefraværet, blev foretaget i behandlingsøjemed – uanset den manglende lægehenvisning. Medarbejderen havde derfor ret til løn under sygdom.

Kontakt os

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder ved sygdom eller lægebesøg, kan du altid spørge din tillidsrepræsentant på afdelingen. Du finder kontaktoplysningerne på www.dbio.dk/findos

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk