dbio får medhold i principiel sag om flere ansættelser

Det var ikke i overensstemmelse med reglerne, da fem allerede fuldtidsansatte bioanalytikere blev ansat som timelønnede tilkaldevikarer på samme afdeling i et forskningsprojekt. Det er konklusionen i en sag, som kan få betydning i fremtidige sager.

Nyhed
Skrevet af
Anne Sophie Flach, fagbladsredaktør
Bioanalytiker Pia Bellmann

Bioanalytiker Pia Bellmann er én af de i alt fem medarbejdere, som dbio har ført sagen for. Hun er glad for udfaldet. "Afgørelsen er med til at understrege, at vi er en værdifuld faggruppe," siger hun. Foto: Privatfoto.

Kan man ansætte allerede fuldtidsansatte bioanalytikere som timelønnede tilkaldevikarer på samme afdeling i et forskningsprojekt? Svaret er nej, anerkender Danske Regioner ovenpå en sag fra Region Midtjylland, hvor dbio nu har fået medhold. 

Sagen udspringer af en uenighed med Danske Regioner om, hvorvidt fem allerede fuldtidsansatte bioanalytikere på Regionshospitalet Randers kunne ansættes som timelønnede tilkaldevikarer på samme afdeling i et forskningsprojekt. 

I den konkrete sag var medarbejderne ansat til at arbejde på deres egen afdeling i begge ansættelsesforhold. På den baggrund anerkender Danske Regioner, at de ikke kunne ansættes som timelønnede tilkaldevikarer.

De fem pågældende medarbejdere honoreres derfor for overarbejdet for de udførte timer i projektet, ligesom timer udført på fridage skal honoreres som mistede fridøgn. Et beløb, der samlet set, løber op i over 25.000 kroner plus renter.

Kan få betydning for andre

En af de fem medarbejdere, sagen drejer sig om, er bioanalytiker Pia Belmann, som fortsat er ansat på Blodprøver og Biokemi i Randers. Hun er glad for udfaldet af sagen.

”Afgørelsen er med til at understrege, at vi er en værdifuld faggruppe. Lægerne er jo afhængige af vores faglighed og kompetencer i deres forskning. Og selvom vi også gerne vil hjælpe, så skal vi også honoreres for det arbejde, vi udfører,” siger Pia Belmann.

Også regionsformand i dbio-Midtjylland, Karin Vestergaard ser afgørelsen som en vigtig sejr, fordi den kan danne grundlag for fremtidige afgørelser i lignende sager.

Der skal simpelthen afklares, hvordan honoreringen skal foregå på forhånd.
Pia Bellmann, bioanalytiker på Blodprøver og Biokemi i Randers

”Sagen er vigtig, fordi den er med til at sikre, at medarbejderne får den løn, de har krav på. Og det, at vi får medhold, gør jo, at sagen kan danne præcedens i fremtiden. Men der vil formentlig komme flere sager i fremtiden, der afviger en smule fra denne her sag, og der vil vi selvfølgelig vurdere, om vi skal føre de sager,” siger Karin Vestergaard.  

Vigtigt med klare aftaler

Bioanalytiker Pia Belmann håber også, at afgørelsen bliver en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at aftaler om honorering indgås inden, man sætter lignende projekter i gang fremadrettet.

”Med sagen får vi jo italesat vigtigheden af lave nogle helt klare aftaler, hvor dbio er inde over, inden man går i gang med et lignende projekt.

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk