Bioanalytikere i akutmodtagelsen

DBIO MENER

Politikpapir

dbio mener, at patienter skal modtages og hurtigt udredes professionelt på et specialiseret, tværfagligt og fælles modtageafsnit. Dette fordrer tilknytning af bioanalytikere som diagnostiske samarbejdspartnere.

 

BIOANALYTIKEREN BIDRAGER TIL KVALIFICERING AF DIAGNOSTISKE UNDERSØGELSER I AKUTMODTAGELSEN

Bioanalytikere i akutmodtagelsen bidrager til at sikre hurtige og præcise analysesvar, hvilket er grundlaget for, at der kan gives korrekte diagnoser.

Borgerne har krav på samme høje kvalitet, uanset i hvilken sektor i sundhedsvæsenet de behandles. Ved opgaver, der i sygehusregi normalt håndteres af en bioanalytiker, bør det som minimum sikres, at de udførende sundhedsprofessionelle er blevet korrekt oplært af en bioanalytiker.

Bioanalytikere bør i akutmodtagelsen have ansvar for uddannelse og supervision af de øvrige faggrupper i forhold til korrekt anvendelse af patientnært analyseudstyr (POCT). Dette da udstyret kræver specialiseret viden for at blive håndteret korrekt.

 

BIOANALTYIKEREN SOM DIAGNOSTISK SAMARBEJDSPARTNER SIKRER KVALITET OG SAMMENHÆNG

Det gode, sammenhængende patientforløb forudsætter tværfaglighed, koordination, effektivitet samt høj kvalitet i den faglige ekspertise.

Bioanalytikere skal som diagnostiske samarbejdspartnere på baggrund af deres kernekompetencer indgå i samarbejdet med de øvrige sundhedsfaglige grupper i forhold til rådgivning samt koordinering og kvalitetssikring af det diagnostiske arbejde. 

Bioanalytikeren kan ud fra sit kendskab til sygehusets forskellige laboratoriespecialer bidrage med vejledning af klinikerne med hensyn til hensigtsmæssigt analyserepertoire. Derved kan udredningen effektiviseres, antallet af unødvendige analyser kan minimeres og udredningstiden for patienten forventeligt gøres kortere.

Akutmedicin er introduceret som et lægeligt speciale i Danmark. Bioanalytikere bør tilbydes et tilsvarende speciale via en genudbydning af diplommodulet ”Diagnostisk samarbejdspartner”.

Bioanalytikere opfordres til aktivt at gå ind i udvalgs- og udviklingsarbejdet omkring akutmodtagelsen for at skaffe faggruppen maksimal indflydelse.

 

DANSKE BIOANALYTIKERE VIL ARBEJDE FOR

  • At der for at sikre den optimale kvalitet i diagnosticeringen på akutmodtagelserne fast tilknyttes bioanalytikere, specialiseret til at varetage opgaverne optimalt/professionelt.
  • At (gen)udbyde et sundhedsfagligt diplommodul: ”Diagnostisk samarbejdspartner.” Dette skal have fokus på bioanalytikerens opgave og rolle som diagnostisk samarbejdspartner; både i akutmodtagelsen og i det tværgående samarbejde med andre afdelinger. Modulerne bør omfatte et bredt kendskab til de diagnostiske undersøgelser i akutmodtagelsen, tværfaglighed, kommunikation, patientkontakt samt ”akutkultur.”
  • At der gøres en proaktiv indsats for at sikre, at andre sundhedsfaglige grupper bliver opmærksom på betydningen af kvalitet og korrekt ageren i forhold til patientsikkerhed og arbejdsmiljø i akutmodtagelserne.

Kontakt

Faglig afdeling
Politisk konsulent
6071 2410

Særligt benyttede sider på dbio.dk