De fællesregionale fryserstalde åbner

Region Hovedstaden åbner nu de fællesregionale fryserstalde til opbevaring af biologisk materiale fra biobanker

dbio-Hovedstaden

Af Lone Bojesen, webredaktør 

​I en artikel på det regionale intranet (kan kun tilgåes af regionalt ansatte) fortæller Region Hovedstadens Biobanksekretariat om de første fællesregionale frysefaciliteter for biologisk materiale. Det er meningen med fryserstaldene, som de kaldes, at der skal opbevares biologisk materiale, der i dag gemmes i biobanker lokalt på hospitalerne i regionen.

Disse fryserstalde vil opfylde kravene til korrekt og sikker opbevaring af biologiske prøver, og blandt andet sikre prøverne mod oversvømmelse, strømsvigt og andre hændelser, der kunne ødelægge prøverne.

Steen Werner Hansen vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital udtaler: "Der står en masse værdifulde prøver rundt om på regionens hospitaler og mange af dem står ikke under sikrede forhold. De fælles fryserfaciliteter letter forskernes mulighed for sikker og bæredygtig opbevaring af deres prøver. Det er vigtigt for at sikre det værdifulde materiale til fremtidig forskning".

Målet er også at skabe bedre betingelser for samarbejde og forskning i biologisk materiale, gennem en indberetning til Det Nationale Biobank Register, så informationen om materialet bliver tilgængelig for andre forskere.

I den forbindelse udtaler Per Jørgensen, vicedirektør på Rigshospitalet: "Et af målene med at etablere fælles fryserfaciliteter i Region Hovedstaden er at synliggøre de biobanker, der findes på hospitalerne. På den måde kan der skabes grobund for nye samarbejder – også på tværs af hospitalerne. Det vil styrke forskningen og udvikling af personlig medicin til gavn for patienterne".

Fakta om de nye fællesregionale fryserstalde:

  • Alle forskere og klinikere med små som store biobanker (prøve-samlinger af biologisk materiale) på regionens hospitaler inviteres til at lade deres biobanksmateriale blive opbevaret i de fælles fryserstalde
  • De fælles faciliteter er overvejende møntet på prøver til langtidsopbevaring (mindst 3 mdr.), snarere end biobanker der skal tilgås på daglig basis
  • Prøverne ledsages af nogle få kernedata der registreres centralt i et fælles IT-system for fryserstaldene
  • Både opbevaring og registrering foregår efter gældende lovgivning for opbevaring af biologisk materiale og datasikkerhed
  • For at synliggøre biobankmaterialet videregives oplysninger til Det Nationale Biobank Register
  • Første ansøgningsfrister er hhv. 1. maj og 1.juli 2019. Der bliver herefter fire ansøgningsrunder årligt

Særligt benyttede sider på dbio.dk