Nye regler for ledige bioanalytikere på dagpenge fra 1. juli

Dagpengereformen er den største af sin slags i årtier og bliver indfaset ad flere omgange. De største elementer af reformen får virkning fra 1. juli, og det har stor betydning for ledige bioanalytikere.

Nyhed

​Af Frank Rasmussen, kommunikationsansvarlig DSA

DSA_logo_magenta

I sommeren 2016 vedtog Folketinget dagpengereformen. De første regler fik virkning fra årsskiftet, og de største ændringer i dagpengesystemet træder i kraft 1. juli.

I dag bliver dagpengene udbetalt henholdsvis hver 4. og 5. uge. Fra 1. juli vil dagpenge blive udbetalt for en hel måned ad gangen. Ændringen er skabt, så udbetalingen i højere grad ligner en lønudbetaling.

I dag forbruger du dagpenge i uger. Får du dagpenge for bare én ag i én uge, så har du opbrugt dagpengene for hele den uge. Med de nye regler forbruger du dagpengene i timer. Det er særligt en fordel for dig, som har småjob i en længere periode med ledighed.

Et tænkt eksempel

Arbejder du 3 dage i 1 uge og er ledig 2 dage, vil du kun bruge dagpenge for 14,8 timer – og ikke længere for en hel uge. Dermed vil du reelt få en længere dagpengeret. Én dag uden dagpenge hver 4. måned

Fra 1. juli bliver der indført en såkaldt karensdag.

Det betyder, at du vil blive trukket i dagpengene for 1 dag hver 4. måned – medmindre du har arbejdet minimum 148 timer inden for de 4 måneder. Kort sagt lønner det sig at tage småjob for at undgå karensdagen. 

Og hvad så med bioanalytikere, der bliver ledige efter 1. juli? Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen overgangsregler for bioanalytikere, der er ledige før den 1. juli. Alle ledige bioanalytikere bliver omfattet af de nye regler med det samme.

Men for de bioanalytikere, der bliver ledige efter 1. juli, er der umiddelbart godt nyt.

Din indkomst bestemmer, om du har ret til dagpenge

Hvor antallet af dine arbejdstimer hidtil har bestemt, om du skulle have ret til dagpenge, vil det fremover være din indkomst, som får indflydelse. Du skal efter den 1. juli have haft en samlet indtægt på mindst 223.428 kr. i 3 år, før du blev ledig, for at have ret til dagpenge.

Det er kun indtægter, du har haft, mens du har været medlem af en a-kasse, der tæller med.

Flere bioanalytikere får mulighed for højeste sats  

I dag beregnes din dagpengesats på baggrund af din indkomst de sidste 3 måneder. Fremover vil beregningen ske på baggrund af de sidste 12 måneder med den højeste indkomst inden for 24 måneder. Det giver mulighed for, at flere ledige kan få den maksimale dagpengesats.

DSA informerer løbende om de nye dagpengeregler på www.dsa.dk og www.facebook.com/dsakasse.

OBS: Danske Bioanalytikere rådgiver ikke om dagpenge. Har du spørgsmål, skal du altid kontakte DSA.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk