Københavnsk laboratorium i millionklassen nedlægges

Regionen har besluttet at nedlægge Region Hovedstadens Elektive Laboratorium, der beskæftiger cirka 160 bioanalytikere og laboranter.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

POLFOTO_42961567_web1

Der arbejder cirka 160 bioanalytikere og laboranter på RHEL i dag, men fra 2016 vil lokalerne være tomme. Foto: dbio. 

Det supermoderne og kun et år gamle analyseanlæg kaldet Region Hovedstadens Elektive Laboratorium (RHEL) skal lukkes.

Fremtiden for de ansatte på Region Hovedstadens Elektive Laboratorium efter januar 2016 er usikker, fortæller Karin Friis Bach.

”Jeg er ikke klar over, hvor mange, vi kan beholde. Men der er vil helt sikkert blive nedlagt nogle stillinger, hvor mange er jeg ikke sikker på,” siger Karin Friis Bach (R), der er formand for regionsrådets sundhedsudvalg.

Mere arbejde til hospitalslaboratorierne

Karin Friis Bach formoder, at en del vil ske ved naturlig afgang eller omplacering, da der findes cirka 2000 bioanalytikerstillinger i Region Hovedstaden.

Beslutningen skal ifølge Region Hovedstaden give en besparelse på 40 millioner om året fra og med 2016. Analyserne skal i stedet udføres på hospitalslaboratorierne, som ifølge regionen, allerede har kapaciteten.

Personalet er utrygge

Ifølge Danske Bioanalytikere er der ansat cirka 160 bioanalytikere og laboranter på RHEL. En af dem er Vivian Caspersen, der er tillidsrepræsentant, hun ved heller ikke, hvad fremtiden byder de ansatte.

”Personalet er utrygge da der endnu ikke er nogle konkrete udmeldinger om, hvorledes overførslen til hospitalerne vil foregå og i hvilke tempi. Processen er først lige ved at gå i gang og følgegruppens medlemmer er derfor endnu ikke udpeget. Vi har fået lovning på, at der vil være deltagelse af dbio. Vi håber, at RHEL vil blive medinddraget i processen,” siger Vivian Caspersen, der er tillidsrepræsentant for medlemmerne på RHEL, og fortsætter:

”Vi arbejder fra tillidsrepræsentantsiden og ledelsen på RHEL’s side på at have en kommunikation med medarbejderne, der gør at misforståelser bliver hurtigt afklaret og spørgsmål hurtigt besvaret.”

Udstyr i millionklassen måske spildt

Det er ikke kun fremtiden for de ansatte, som er uklar. Det er fremtiden for det fuldautomatiske analyseanlæg på Region Hovedstadens Elektive Laboratorium også.

”Der er endnu ingen plan for, hvordan og hvorvidt, man vil genanvende anlægget,” siger Karin Friis Bach.

Ifølge Siemens, der har fremstillet anlægget, vil det være svært at anvende anlægget andre steder.

”Nogle af modulerne vil muligvis kunne bruges andre steder. Men hele anlægget har jeg svært ved at se, hvordan man skal finde anvendelse til på et enkelt hospital, der ikke har brug for så stor kapacitet,” siger Birgit Eskildsen, der er direktør for Siemens Healthcare Diagnostics, til Ingienøren.

Prisen på anlægget har Ingeniøren ikke kunnet få oplyst, men det er beregnet til at kunne betjene 20 procent af Danmarks befolkning, og desuden det mest avancerede anlæg, Siemens har nogensinde har installeret, skriver Ingienøren.

dbio-Hovedstaden oplyser, at der er cirka 160 bioanalytikere og laboranter ansat på RHEL.

Det er rettet i teksten og faktaboks tilføjet.

  • ​RHEL's opgave er at betjene lægepraksis i en stor del af Region Hovedstaden med prøver og analyser.
  • Der er flere end 300 ansatte i alt, her i blandt læger, kontorpersonale, bioanalytikere og laboranter.
  • RHEL blev en del af Region Hovedstaden 1.1.2013, men inden da hed laboratoriet KPLL og har eksisteret i mange år.
    •dbio-Hovedstaden vil arbejde for, at gøre forløbet med omorganiseringen af praksisprøverne så god som mulig.
  • Regionen har sagt, at man vil følge de vedtagne personalepolitiske principper for større organisationsændringer. De giver både personalet på RHEL og personalet på de modtagne laboratorier ligeværd i forhold til de fremtidige stillinger.
  • Hvis det skulle vise sig, at der bliver overtalligt personale, vil dbio-Hovedstaden forsøge at sikre andet job i regionen til de berørte medlemmer.

Kilde: dbio-Hovedstaden 

Særligt benyttede sider på dbio.dk