Det betyder den nye ferielov for dig

En ny ferielov, der træder endeligt i kraft i 2020, er blevet vedtaget. Den nye ferielov skal blandt andet sikre nyansatte ret til ferie med løn i det første år på arbejdsmarkedet.

Nyhed
meta_nyansat_ferielov_a-center_m-crop_w-664_h-350_quality-70
En ny ferielov, der ​​træder endeligt i kraft i 2020, er blevet vedtaget. Den nye ferielov skal blandt andet sikre nyansatte ret til ferie med løn i det første år på arbejdsmarkedet. Illustration: Beskæftigelsesministeriet

​​​​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

Alle lønmodtagere - herunder bioanalytikere - skal have ret til betalt ferie – også nye på arbejdsmarkedet. Det er ideen bag den nye ferielov.​ 

​Du får ret til det samme antal feriedage, som du har i dag.  Men fremover skal du optjene og afvikle ferie på samme tid. Det kaldes ”samtidighedsferie”. I modsætning til i dag, hvor du optjener ferien i kalenderåret januar-december, men først kan afholde den fra 1. maj året efter.

Det vil blandt andet betyde, at nye på arbejdsmarkedet kan holde betalt ferie det første år af deres ansættelse. I dag kan nyansatte risikere at vente op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie. Det er i strid med reglerne i EU, og grunden til at loven ændres.

De største ændringer med den nye ferielov​

  • Fra 1.9.2020 optjener og afholder du ferie samtidig.
  • Som ny på arbejdsmarkedet har du ret til ferie med løn allerede det første år, du er ansat.
  • Optjeningsperioden starter 1.9. og slutter 31.8. året efter.
  • Afholdelsesperioden starter 1.9. og slutter 31.12. året efter.

​​Figur over nye ferieordning med samtidighedsferie
 (Ilustration: Beskæftigelsesministeriet​​)​

figur_ferie

Den nye ferielov træder først i kraft fra 1. september 2020. De kollektive overenskomster skal også tilrettes efter de nye regler.

For dig, der er ansat på et sygehus, betyder det, at ”Ferieaftalen” tilrettes til ændringerne i ferieloven. Er du ansat på et andet område, f.eks. staten, følger man i større grad ferieloven og ændringerne sker dermed automatisk.

Vil du vide mere?​

Du kan læse mere om den nye ferielov på regeringen.dk​.

I løbet af 2018 vil de enkelte dbio-regioner indbyde de lokale repræsentanter til kortere informationsmøder, hvor hovedtrækkene i den nye ferielov gennemgås.

Har du spørgsmål til den nye ferielov er du velkommen til at kontakte din regionsformand eller juridisk konsulent i dbio Sara Beck Jochumsen, sbj@dbio.dk.​

​ Ferie-eksempler fra Beskæft​igelsesministeriet​​

Eksempel 1:

Ny på arbejdsmarkedet

 

meta_nyansat_ferielov_a-center_m-crop_w-664_h-350_quality-70
 

​Eksempel 2:

Allerede i arbejde

 

meta_lplus-nansat_ferielov_a-center_m-crop_w-664_h-350_quality-70
 ​
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk