De første skridt mod OK15 er taget

Kravindsamlingen op til overenskomsten 2015 er overstået, og dbio er klar til endnu engang at kæmpe for medlemmerne.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist 

8timer

I 1912 krævede fagbevægelsen 8 timers arbejde, 8 timers frihed og 8 timers hvile. Rettigheder, vi nyder godt af i dag. Foto: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

De første indledende øvelser til overenskomsten 2015 for de ansatte på staten og regionernes område, også kaldet OK15, er nu overstået. Der har været kravindsamling blandt medlemmerne i Danske Bioanalytikere (dbio), og der har været tale om både løn, pension og mange andre emner.

”Vi er utroligt glade for de bidrag, vi har modtaget i forbindelse med kravindsamlingen. Kravene bliver nu behandlet i hovedbestyrelsen og vi smøger ærmerne op, så vi er klar til at møde arbejdsgiverne. Fagbevægelsen har i årevis kæmpet for at forbedre medlemmernes vilkår – og tro mg, det gør vi stadig,” siger Bert Asbild, der er formand for dbio.

Skal ’heldigvis’ ikke genopfinde arbejdernes rettigheder

Forhandlingerne om OK15 starter ikke fra bunden. De bygger på, hvad fagbevægelsen har opnået igennem mange års forhandling om løn- og arbejdsforhold for medarbejdere i sundhedsvæsnet og på arbejdsmarkedet generelt.

ferieugergraf_2

I dag har de fleste ret til seks ugers betalt ferie. Grafik: dbio

Som en af de største succeser kan man fremhæve retten til ferie. I 1930 havde man ret til bare én uges ferie, hvis man var heldig, i dag har alle ret til minimum fem ugers betalt ferie - og mange har også en sjette ferieuge.

Arbejdstiden er anden stor sejr, hvor man er gået fra at arbejde 48 timer om ugen i 1920 til i dag, hvor arbejdsugen er 37 timer. Derudover er pension og vilkår for børnefamilier og seniorer eksempler på emner, hvor fagforeningerne har gjort medlemmers vilkår mere attraktive år for år.

arbejdstidgraf_2

Den ugentlige arbejdstid er faldet markant. Grafik: dbio

Gode vilkår for børnefamilier

”Fagforeningerne har kæmpet for medlemmerne i mange år, og opnået mange sejre, men det er også vigtigt at huske, at det er det lange seje træk, der virkelig nytter, og krav som ikke kommer igennem i 2015, kommer vi forhåbentligt i mål med senere,” siger Bert Asbild.

Overenskomsterne sikrer fuld løn under hele eller en del af barselsorloven. Som offentlig ansat bioanalytiker har du som mor ret til fuld løn i op til 34 uger af din barsel. Hvis du er privatansat uden overenskomst har du, som mor, kun ret til halv løn i 18 uger af sin barsel.

barsel-deling-lon

Retten til fuld løn under barsel er et af de emner, der optager fagbevægelsen. Grafik: dbio

Pension og omsorgsdage

Før 1958 var det kun tjenestemændene, der havde ret til pension. Ved overenskomstforhandlingerne i 1958 sikrede dbio for første gang sine medlemmer pensionsindbetalinger. Pensionen er siden da løbende forbedret, og i dag får du som ansat på dbio’s overenskomst i regionerne mindst 13,37 procent i pension.

Gennem overenskomstforhandlingerne har dbio også sikret dig

  • 1998: ret til sædvanlig løn under fravær ved barns 1. sygedag, og i 2008 blev barns 2. sygedag indført.
  • 1995: ret til i alt 10 omsorgsdage pr. barn og i 1999 til 2 dage om året til dit barn fylder 7 år 
  • 2005: fik du ret til fulde pensionsindbetalinger af den del af barselsorloven, hvor du ikke får løn fra din arbejdsgiver. 
  • 2008: ret til seniorbonus, der kan veksles til seniordage, kompetenceudvikling eller ekstraordinær pensionsindbetaling.

 


 

Følg med – det er dit job det handler om

Som medlem i dbio har du mulighed for at følge overenskomstforhandlinger helt tæt på, både igennem nyheder her på dbio.dk, fagbladet og din tillidsrepræsentant.

Overenskomstforhandlingerne med Danske Regioner går i gang i starten af 2015. Du kan læse meget mere om OK15 og hele processen på vores site om OK15 (kræver login).

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk