I banker og sparekasser er timebanken virkelighed

I de seneste overenskomstforhandlinger har en timebank været et ønske fra medlemmerne i Danske Bioanalytikere. Men hvad er en timebank egentlig? Vi har spurgt Finansforbundet, som har haft en timebank siden 2012.

Nyhed
web_RundtBord_rådgivning_stort_jyskebank
Din bankrådgiver har det allerede. En timebank, hvor hun kan spare arbejdstimer op, og senere afholde som orlov, nedsat tid eller få udbetalt til aktuel timeløn. Foto: Jyske Bank

Af Niels C. Jensen, journalist

Det kan være svært at få arbejdsliv og fritid til at gå op, og der bliver stillet stadig højere krav om fleksibilitet fra arbejdsgiverne. Hvordan kan man imødekomme nogle af udfordringerne?

En timebank, som betyder, at man i nogle faser af livet kan arbejde mere og i andre perioder arbejde mindre. Det kan være en del af løsningen, mener blandt andet Danske Bioanalytikere, som er med til arrangere en debat om emnet på årets Folkemøde på Bornholm.

Finansforbundet, som organiserer ansatte i banker og sparekasser, har haft en timebank siden 2012. dbio.dk har spurgt dem om, hvordan deres timebank fungerer.

mulighedermedtimebank1-1

Hvad er Finansforbundets timebank?

Ideen med Finansforbundets timebank er, at medarbejdernes merarbejde, rådighedstillæg, tillæg for skæve arbejdstider, omsorgsdage mv. kan sættes i en bank, hvor man sparer timer op. De opsparede timer kan man så bruge senere, f.eks. som længerevarende orlov, nedsat tid i en periode, alternativt kan man få udbetalt timer i banken til aktuel timeløn.

 

Hvilke begrænsninger er der i Finansforbundets timebank?

Medarbejdere kan maksimalt spare 481 timer op i timebanken, hvilket svarer til 13 uger, cirka tre måneder. Man har desuden mulighed for at have et underskud på 20 timer, som man kan bruge, hvis man akut har brug for holde fri.

Hvorfor er timebanken attraktiv for medarbejderne?

Medarbejderne har mulighed for at spare timer op til orlov, nedsat tid eller kontant udbetaling. Forudsat at man i en periode har merarbejde, arbejder på skæve tider eller på anden måde lægger timer i banken.

Hvorfor er timebanken attraktiv for arbejdsgiverne?

Arbejdsgiverne får medarbejdere, der i en periode kan arbejde flere timer, på skæve tider eller på anden vis kan være fleksible.

mulighedermedtimebank2-1

Hvad gør man, når skifter job?

Ved jobskifte afregnes timer i banken kontant til aktuel timeløn. Når man så starter i nyt job, starter man en ny timebank fra nul.

Kan alle medarbejdere bruge timebanken?

Alle medarbejdere med overenskomst i finanssektoren har ret til fem omsorgsdage om året, og de kommer i timebanken ved årsskifte, hvis man ikke allerede har brugt dem. Derudover har de fleste merarbejde i ny og næ, og nogle steder er den sjette ferieuge også en del af timebanken. Derfor har alle noget i banken, men der er nogle medarbejdere, der bruger timebanken mere end andre.

Kent svarer_final1
  • ​Til Folkemødet på Bornholm, kan du blandt andre møde Finansforbundets formand, Kent Pedersen og en række andre som skal debattere ideen om en timebank, når Danske Bioanalytikere inviterer til paneldebat om emnet lørdag d. 18. juni kl. 10-10:50 i HK-teltet.
  • Læs mere i programmet
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk