05-11-2018

Om fiskekuttere og ledelsesrefleksioner

Marianne Røndbjerg har læst bogen "Ledelse i virkeligheden", der tager os med ind i maskinrummet hos en leder. Den kan anbefales, siger hun i en snak med dbio.

Af Charlotte Visborg Andreasen, konsulent 

Ledelse i virkeligheden_kort forside.jpg

”Der er meget fokus på drift i hverdagen, så det er gavnligt at læse en bog, som minder os om, hvad der er kernen i god ledelse”, siger Marianne Røndbjerg, ledende bioanalytiker i Immunologisk afdeling på Nordsjællands Hospital.

 

”Jeg vil klart anbefale bogen, som er en letlæst og hudløst ærlig beretning om, hvordan man leder en offentlig organisation i det daglige. Den er guld værd for især nye ledere, der skal finde deres vej ind i ledelse, men der er også mange gode refleksioner og øvelser, som giver god mening, og som jeg selv vil arbejde videre med.”


”Bogen er bygget rigtigt fint op og starter med at beskrive, hvordan arbejdet med at skabe en mission og vision giver mening i hverdagen og er en drivkraft for den nye leder og ledergruppe i det daglige på Job-, Aktivitets- og kompetencecenter i Gentofte (JAC), som arbejder for og med borgere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. Hvorfor er det egentligt, vi er her som ansatte? Vi er til for borgerne og uden borgere ingen arbejdsplads. Lad os se os selv som borgere i det perspektiv.”

 

Bogens øvrige kapitler har bl.a. fokus på at sætte det rigtige hold ud fra bl.a. ”Kan og vil modellen”, skabe tillid i organisationen, at få ledersparring og at se effekten af de nævnte tiltag. ”Noget af det allervigtigste er at få ledersparring (Ann-Christina Matzen Andreasen får sparring hos mentor Alfred Josefsen, red.), og det er noget, vi mangler”, fortæller Marianne. ”Mange af os sidder alene, og når vi holder møder, så taler vi meget drift. Vi ser heller ikke hinandens ledelsespraksis, så det glemmer vi at få talt om. Her i bogen kan man se, hvor stor en forskel sparring gør.”

 

Fiskekutteren

Fiskekuttermodellen gav også rigtigt god mening for Marianne. Modellen er en metafor for, hvordan man løser problemer: Man kan forære en fisk, så den fattige bliver mæt – men sulten igen i morgen. Man kan forære ham en fiskestang, så han kan brødføde sig selv med fisk. Eller man kan organisere en kutter og noget fiskeudstyr, så han kan skabe en varig og langsigtet løsning. ”Det handler om at prioritere sin tid og sine ressourcer bevidst, så vi ikke kun laver brandslukning, men husker at arbejde strategisk.”


Og så er der selvfølgelig medarbejderne, som primært har hovedrollen i det sidste kapitel: ”De inddrages på JAC i alle meningsgivende processer og innovation, for uden dem giver ingenting mening.  Medarbejdernes viden, erfaringer og ideer er altafgørende at få bragt i spil, hvis vi vil gøre en reel forskel.”


Måske viser bogen en lidt rosenrød virkelighed, slutter Marianne, men der er masser af inspiration, små øvelser og gode refleksioner at hente for både nye og erfarne ledere.

 

 

Ledelse i virkeligheden - fra ledersparring til konkrete resultater

af Alfred Josefsen og Ann-Christina Matzen Andreasen
Udgivet i 2018
Sidetal: 158

 

 

Hvis du vil købe bogen, så log ind på dbio.dk og spar penge. Som medlem får du 12,5 % rabat på bøger og fri fragt, når du handler hos Saxo.

Relaterede sider

 

 Hør mere på temadag

 
​Du kan møde Ann-Christina Matzen Andreasen på temadag om arbejdsglæde og engagement den 28. november. Læs mere her.
LinkedIn Email Twitter