Udland

Der er flere muligheder, hvis du gerne vil arbejde i udlandet - det er spændende, lærerigt og udviklende. ​Her kan du finde information og inspiration. 

Generelt om job i udlandet

Ønsker du at arbejde som bioanalytiker i udlandet, er der en række spørgsmål, der er værd at undersøge. 

  • Bioanalytikeruddannelsen er i nogle lande kortere end den danske og i andre lande længere. Det er ikke alle steder, at bioanalytikere er autoriserede. Uddannelse og autorisation betyder noget for løn, opgaver mv., og der kan også være kulturforskelle i forhold til, hvad man får mulighed for at lave som bioanalytiker.
  • Du kan finde information om anerkendelse af din uddannelse inden for og uden for EU hos Styrelsen for International Uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ministeriet har desuden et støttecenter, som tilbyder information og vejledning om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer i lovregulerede erhverv.
  • I mange lande skal du søge om en autorisation, og her vil autorisationsmyndighederne have brug for at vide, om du har en dansk autorisation, og om den er gyldig og uindskrænket (at du er i “good standing”). Du kan læse mere om proceduren på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside​.
  • En mulig arbejdsgiver kan altid slå op i styrelsens autorisationsregister, som findes på engelsk, og se, at du er autoriseret og ikke har fået en påtale. Du skal selv gøre opmærksom på registeret: Online register - registered health professionals.
  • I Norden skal du også søge om autorisation, og processen minder meget om den danske. Du skal udfylde en online formular, vedhæfte eksamensbevis mv. og betale et gebyr til den myndighed, som udsteder autorisationen.  Find adresser her
  • I de fleste lande stiller man specifikke krav til sprogniveau, både mundtligt og skriftligt. Nogle steder stilles der også krav om dokumentation af faglig viden. 
  • I udlandet er dine ansættelsesvilkår ikke nødvendigvis de samme som i Danmark. Det er derfor vigtigt, at alle relevante vilkår fremgår af din kontrakt. Derfor er det en god idé at kontakte den faglige organisation i det pågældende land. Her kan du finde links til en række faglige organisationer, som svarer til dbio. De kan også fortælle om autorisation, sprogkrav, jobmarked osv.
  • På den europæiske portal for jobmobilitet EURES kan du finde oplysninger om leve- og arbejdsvilkår i alle EU-og EØS-lande.

Jobportaler i Europa

Du kan søge job i udlandet på mange måder. Her kan du starte:

  • De fleste faglige organisationer har en side med links til nationale jobportaler.  Her kan du finde links til en række faglige organisationer, som svarer til dbio.
  • Nordisk Joblösning er specialister i jobformidling i Norden. Her kan du få både generel og specifik vejledning om job i Norge og Sverige.
  • DSA samarbejder med Det Grønlandske Sundhedsvæsen om formidling af jobs i Grønland, og hvis du gerne vil høre mere om jobmuligheder i Grønland, så finder du kontaktoplysninger her.
  • EURES formidler både jobs og information om at arbejde i EU og EØS-lande. 
  • Du kan undersøge, om det er muligt at komme til udlandet via internationale medicinalvirksomheder, der har en base i Danmark. 

Non-Govermental Organizations (NGO)

Som bioanalytiker er der mulighed for at blive udsendt til udviklingslande og lande ramt af humanitære katastrofer gennem NGO'er som f.eks. Læger Uden Grænser eller Røde Kors.

Ofte vil man som bioanalytiker arbejde på lokale hospitaler eller i større projekter under laboratorieforhold med begrænsede ressourcer. Som udsendt bioanalytiker har man blandt andet ansvar for driften og kvalitetssikringen af laboratoriet og undervisning af lokalt ansatte. 

For at arbejde i udviklingsprojekter er praktisk erfaring med parasitologi, bakteriologi og hæmatologi såvel som indsigt i at diagnosticere sygdomme som malaria, tuberkulose, HIV/AIDS og andre seksuelt overførte sygdomme nødvendige kompetencer.  

Det danske forsvar

Forsvaret har i nogle tilfælde udsendt bioanalytikere til at kvalitetssikre og udføre laboratoriearbejde på felthospitaler, som er tilknyttet internationale militære missioner, hvor danske soldater er udsendt.

Ansættelsen kræver erfaring med immunologi, klinisk kemi, mikrobiologi og patientkontakt i form af blodprøvetagning. Derudover skal man opfylde de generelle krav til at bestå Forsvarets optagelsesprøve og gennemføre en basisuddannelse inden udsendelse på 2x2 uger.  

I dbio’s sekretariat kan du få orientering om aftale med Den Internationale Brigade.

A-kasse og sparring om job i udlandet

Husk at tale med DSA om dine A-kasseforhold, herunder anciennitet og dagpenge, som du i nogle tilfælde kan tage med til udlandet. DSA har samlet information om at arbejde i udlandet på deres hjemmeside. 

DSA

DSA udbyder desuden arrangementer, hvor man kan få viden og gode råd om at arbejde i udlandet, og man kan booke en karrieresamtale og få individuel sparring om at finde job. DSA kan kontaktes på tlf.  33 15 10 66

Pension

Det er en god idé at tale med din pensionskasse, inden du rejser, for de kan informere om regler for pension i udlandet og give gode råd. Den pension, du optjener i udlandet, kan ikke overføres til en dansk pensionskasse, og den vil heller ikke fremgå af dine pensionsoversigt. Vilkårene er forskellige, alt efter om du får arbejde i Grønland og på Færøerne, i Norden, i EU eller udenfor. 

PKA er din pensionskasse, hvis du er ansat i det offentlige eller i almen praksis. PKA kan kontaktes på tlf. 39 45 45 40. 

Ferie

Hvis du frameldes folkeregistret og er udenlands mere end 6 måneder, kan du få udbetalt dine uhævede feriepenge direkte. Efter denne regel kan du få udbetalt feriegodtgørelse for både tidligere og indeværende optjeningsår.

Du skal, senest 6 måneder efter du er fratrådt, bede din arbejdsgiver om at få udbetalt feriegodtgørelsen Anmoder du om feriegodtgørelsen efter de 6 måneder, kan feriegodtgørelsen udbetales efter de almindelige regler – f.eks. hvis du holder ferien.

Borger.dk og SKAT

borger.dk skal man anmelde flytning, og de oplyser også om internationalt kørekort mv.

SKAT kan hjælpe ift. skattepligt, hvis du f.eks. stadig har bolig i Danmark. 

Medlemsforhold

For at du kan få den nødvendige rådgivning og vejledning under ansættelsen, anbefaler dbio, at du melder dig ind i den faglige organisation i ansættelseslandet.

Her kan du finde links til en række faglige organisationer.

Hvis du arbejder i Island, Norge og Sverige, kan du blive gæstemedlem i op til tre år. Som gæstemedlem har du ret til samme rådgivning og hjælp af den faglige organisation i værtslandet som organisationens egne medlemmer, og så længe du er fuldgyldigt medlem af dbio, er det gratis for dig at være gæstemedlem. Læs mere om gæstemedlemsskab.

Gloser på engelsk

dbio har oversat enkelte ord i faget til engelsk, se dem her

Læs også

Helle Svahn
Nyhed
mia-egypten
Nyhed
Cilia Sindt
Nyhed
11. laboratorie tekniker i maiwut og mig_png
Nyhed
Vivi Kuhr og Britta Laursen ved mikrotomen i Lillehammer
Nyhed

Særligt benyttede sider på dbio.dk