Retningslinjer for støtte

Retningslinjer for tildeling af støtte fra Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond.

Om Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond

Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond er stiftet af Danske Bioanalytikere på kongressen i maj 1996 og senest revideret på kongressen i 2005.

Fonden har til formål at støtte bioanalytikerfagets udvikling. Konkret støtter fonden udviklings- og forskningsprojekter udført af medlemmer af Danske Bioanalytikere inden for bioanalytikerfagets forskellige fagområder samt medlemmernes deltagelse i efter- og videreuddannelse af særlig betydning for bioanalytikerfagets udvikling.

Herudover har fonden til formål at yde støtte til bioanalytikerstuderende, som har udækkede merudgifter i forbindelse med uddannelsesophold i udlandet som en del af deres uddannelse.

Fonden administreres af en fondsbestyrelse bestående af 7 medlemmer udpeget af Danske Bioanalytikeres hovedbestyrelse.

Bestyrelsen vælger af egen midte en formand.

Hvem kan opnå støtte?

Støtte til projekter ydes udelukkende til medlemmer af Danske Bioanalytikere, der udarbejder projekter alene eller, hvor medlemmet indgår med et selvstændigt ansvar i et tværfagligt projektteam.

Herudover ydes støtte til medlemmers deltagelse i forskningskvalificerende kurser/uddannelse samt støtte til medlemmers videre- og efteruddannelsesinitiativer, der kan fremme bioanalytikerfagets udvikling.

Tildeling af midler følger fondens fundats. Beslutning om tildeling af midler samt beløbets størrelse beror desuden på en individuel faglig vurdering af den enkelte ansøgning.

Hvad kan støttes?

På baggrund af fundats, ydes eksempelvis støtte til:

  • igangsættelse af udviklings-/forskningsarbejde, herunder projektformulering/udarbejdelse af forsøgsprotokol
  • udarbejdelse af pilotprojekter
  • gennemførelse af udviklings- og forskningsarbejde
  • formidling/publicering af udviklings- og forskningsarbejde
  • udarbejdelse af undervisningsmateriale
  • implementering af nye forskningsresultater
  • deltagelse i forskningskvalificerende kurser eller uddannelse
  • deltagelse i faglige kongresser, seminarer m.v. – såvel nationalt som internationalt, efter- og videreuddannelsesinitiativer, der kan fremme fagets udvikling
  • bioanalytikerstuderende, som har udækkede rejseudgifter til og fra Danmark samt andre studierelaterede udgifter i forbindelse med uddannelsesophold i udlandet som en del af deres uddannelse. Udækkede rejseudgifter kan f.eks. være udgifter til flybilletter, forsikring, visum og vaccinationer.

Støtten kan udmøntes som:

  • konsulentbistand til alle faser i udviklings- og forskningsarbejdet
  • dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste for ansøgeren
  • tilskud til eventuelle medarbejderes lønudgifter
  • materialer
  • trykning af rapporter og anskaffelse af teknisk apparatur i begrænset omfang

Forudsætninger for støtte

Ansøgeren også studerende skal, som udgangspunkt, have været medlem af Danske Bioanalytikere i minimum et år ved ansøgningsfristen, for at kunne modtage støtte fra fonden.

Det er en forudsætning for at opnå støtte til projekter, at ansøgeren er medforfatter eller førsteforfatter af mindst en planlagt artikel fra projektet. Det er en forudsætning for at opnå støtte til kongresdeltagelse, at ansøgeren bidrager aktivt med enten en poster eller oral præsentation.

Ansøgeren skal være førsteforfatter på mindst et kongresbidrag i form af poster eller oral præsentation med abstract.

Det er en forudsætning for at opnå støtte, at der er gjort rede for de etiske overvejelser vedrørende projektet.

Der ydes ikke støtte til

Der ydes ikke støtte til projekter, kurser mv., som alene er led i den enkeltes grund- eller videreuddannelse. Projekter, der gennemføres som en selvstændig afgrænset del af en videreuddannelse, kan dog opnå støtte til projektets omkostninger, som f.eks. til materialer til laboratorieforsøg.

Der ydes ikke støtte til allerede igangværende eller afholdte aktiviteter.

Almindelig forplejning og transport under udlandsophold støttes ikke.

Ansøgning - hvordan og hvornår?

Fonden ansøges ved brug af ansøgningsskema som udfyldes på https://dbio.dk/fonden

Ansøgeren er ansvarlig for at ansøgningen indholdsmæssigt er videnskabelig og etisk korrekt, samt at alle relevante bilag er vedhæftet ansøgningen.

Alle projektansøgninger skal overholde almindelige videnskabsetiske retningslinjer. Herunder pligten til at opgive kilder med direkte citation af artikler inkl. tidsskrift, årstal og måned eller angive om der er tale om ”personlig kommunikation med” eller ”med inspiration fra”. Det er ansøgers ansvar ”at sikre sig, at referencen er korrekt - og i øvrigt relevant” 1,2

Indkomne ansøgninger behandles 2 gange årligt og skal være fondsbestyrelsen i hænde senest henholdsvis d. 1. marts og d. 1. oktober. Som en del af ansøgningsbehandlingen, gennemgås projektansøgningerne f.eks. for, om det er korrekt, hvis ansøger skriver, at der ikke er foretaget lignende studier indenfor forskningsområdet.

Al kommunikation til fonden inklusive tvivlsspørgsmål i forbindelse med ansøgningsarbejdet, rettes enten til fondens sekretær eller konsulent. Kontaktoplysninger til disse findes på fondens hjemmeside.

Ansøgere kan forvente svar indenfor 1 måned efter ansøgningsfristens udløb.

Anvendelse/tildeling af bevillinger

Fondsmidlerne må kun anvendes til det søgte formål og skal anvendes indenfor den fastsatte tidsramme, der fremgår af ansøgningen. Overskrides den fastsatte tidsramme, bortfalder bevillingen. Tidsrammen for bevillingen samt seneste tidspunkt for afregning fremgår af bevillingsskrivelsen.

Bevillingen udbetales først ved dokumentation af den reelt afholdte udgifter ved fremsendelse af fakturakopi for f.eks. materialer, publiceringsudgift eller flybillet eller ved fakturering af timeforbrug.

Ønskes yderligere midler til et projekt, ud over det bevilgede beløb, må fornyet ansøgning indsendes ved en efterfølgende uddeling.

Fondsbestyrelsen forbeholder sig ret til i danske bioanalytikeres fagblad at offentliggøre, hvilke personer, der har fået støtte - herunder til hvilket formål samt bevillingens størrelse.

Afregningspligt

Afregningstidspunktet for bevillingen fremgår af bevillingsskrivelsen. Normalt afregnes bevillinger til projekter som anført herunder:

- For uddelinger i marts måned afregnes senest 1. december i det samme kalenderår.

- For uddelinger i oktober måned afregnes senest d. 1. december i det efterfølgende kalenderår.

Regnskab indsendes senest d. 1. december. Regnskab for anvendelse af de tildelte fondsmidler vedlægges originale bilag.

Når projektet er endeligt afsluttet, skal ansøgeren indsende kopi af projektet samt samlet regnskab for fondsmidlernes anvendelse. Resterende penge, dvs. overskydende beløb eller midler, der ikke anvendes, forbliver i Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond.

Bevillinger til studerendes udenlandsophold afregnes med de faktiske udgifter på baggrund af bilag. Der afregnes normalt indenfor samme tidsfrister som ved projektbevillinger.

Der kan søges støtte til længerevarende projekter. Hvis projektet strækker sig over flere bevillingsperioder, skal der fremsendes delansøgninger, for hver bevillingsperiode.

Afrapportering

Ved bevilling fra fonden er der afrapportering pligt.

Ansøger skal udfærdige en kort statusrapport som udfyldes på https://dbio.dk/uddannelse-karriere/dbio-fonden/indsend-resultater

- For uddelinger i marts måned afrapporteres senest 1. december i det samme kalenderår.

- For uddelinger i oktober måned afrapporteres senest d. 1. december i det efterfølgende kalenderår.

For længerevarende projekter skal ansøger hvert år og senest d. 1. februar udarbejde, en statusrapport, som indsendes på mail til dbio’s sekretariat (fondens sekretær). Når projektet er afsluttet, skal ansøgeren senest en måned efter afslutningen, afrapportere projektet med en kort statusrapport som udfyldes på https://dbio.dk/uddannelse-karriere/dbio-fonden/indsend-resultater

Bevillinger givet til kongresdeltagelse, seminarer, udenlandsophold mv afrapporteres med formidling af fagligt udbytte og indtryk på https://dbio.dk/uddannelse-karriere/dbio-fonden/indsend-resultater

Studerende som har fået bevilliget tilskud til studieophold i udlandet afrapportere ved hjemkomst efter studieopholdet erfaringer på https://dbio.dk/uddannelse-karriere/dbio-fonden/indsend-erfaringer

Bevillingsmodtagere vil modtage en mail som minder om udfyldelse af statusrapport.

Afrapporteringerne gennemgås af fondens bestyrelse én gang årligt på mødet i marts. Manglende afrapportering/statusrapport af projekter, kan få betydning for fremtidig behandling af ansøgninger fra samme ansøger.

Formidling af resultater fra støttede projekter

Medlemmer, som har modtaget støtte fra Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond, kan forvente at afrapporteringen som udfyldes på hjemmesiden, hvor der i kort form beskrives projektets resultater og overvejelser over de konsekvenser undersøgelsesresultaterne kan have for bioanalytikerfaget, kan videreformidles i fagbladet.

Ved afrapportering efter deltagelse i kongresser, seminarer, udlandsophold vil afrapporteret fagligt udbytte og indtryk kunne videreformidles i fagbladet.

Ved enhver offentliggørelse af projektet som publikation eller poster, skal det anføres, at Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond har ydet støtte til projektet.

Bestyrelsen for Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond. December 2021

Referencer:

1. Klinisk Forskningsmetode, 4. udg., 2016. Red. Jørgensen, T., Christensen, E. og Linneberg, A., Munksgaard

2. Den danske kodeks for integritet i forskning, 2014, Uddannelses- og forskningsministeriet. https://ufm.dk/publikationer/2015/filer/file (lokaliseret 10/12-2021)

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk