Love om sundhedsvæsenet

Sundhedsloven er den øverste lov i sundhedsvæsenet. Den kan du finde link til her sammen med andre love og vejledninger, der også er vigtige at kende til som ansat i sundhedsvæsenet.

Sundhedsloven

Sundhedsloven fastsætter kravene til sundhedsvæsenet med henblik på at sikre respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse og at opfylde behovet for:

  1. let og lige adgang til sundhedsvæsenet,
  2. behandling af høj kvalitet,
  3. sammenhæng mellem ydelserne,
  4. valgfrihed,
  5. let adgang til information,
  6. et gennemsigtigt sundhedsvæsen og
  7. kort ventetid på behandling.

 I Sundhedsloven kan du læse om patienters retsstilling, sundhedspersoners tavshedspligt, frit sygehusvalg og meget mere.

Lov om autorisation af sundhedspersoner og sundhedsfaglig virksomhed

Autorisationsloven fastsætter reglerne for bl.a. bioanalytikernes faglige ansvar og pligter.

Anvendelse af medhjælp

En sundhedsperson kan delegere opgaver til en medhjælp, og i bekendtgørelsen og vejledningen nedenfor, kan du læse mere om ansvar og forpligtelser for både den, der delegerer, og den, der får delegeret en opgave. 

 "Medhjælp" er en juridisk term, som anvendes til at beskrive forholdet imellem den person, der delegerer forbeholdt virksomhed, og den person, som udfører denne virksomhed. Der er ikke nødvendigvis tale om et ansættelsesretligt forhold.

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser

Denne vejledning fastlægger indholdet i de instrukser, der skal udarbejdes for at sikre patientsikkerheden ved bestilling, udførelse og svarmodtagelse af parakliniske undersøgelser.  Primært på hospitaler, men også i større lægepraksis. 

Journalføring

Bioanalytikere har ligesom alle andre sundhedspersoner journalføringspligt. I tilfælde hvor oplysninger overføres fra diagnostiske IT-systemer til patientjournalen, opfylder det journalføringspligten.

Ordination og håndtering af lægemidler

På delegation fra en læge må bioanalytikere også udføre injektioner i forbindelse med medicingivning og vaccination. Det reguleres dels af bekendtgørelsen om anvendelse af medhjælp, dels af vejledning om ordination og håndtering af lægemidler. I sidstnævnte vejledning stilles der andre krav til medhjælpen. Vedkommende skal bl.a. anvende det fælles medicinkort, reagere ved mistanke om fejl i ordination, videregive observationer og notere i patientjournalen. 

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Læs mere om reglerne for medicinhåndtering på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside

Kontakt

Faglig afdeling
Konsulent
4422 3255
3025 1665

Særligt benyttede sider på dbio.dk