Maj 2018: Tak! Og tillykke; det var virkelig stort at have jeres opbakning

Mens denne leder skrives, er jeg stadig ret træt og tummelumsk efter Store Bededags-forliget og de mange, lange forhandlinger i Forligsinstitutionen. Men først og fremmest er jeg superglad og vildt lettet. Det håber jeg også, at I er.

Glad fordi, vi faktisk har fået en ganske flot lønramme, der sikrer reallønnen over de næste tre år. Og fordi vi fik afværget alvorlige forringelser af medlemmernes arbejdstidsvilkår. Lettet, fordi vi undgik en lammende storkonflikt.

Og endnu mere glad, fordi fællesskabet og den danske model faktisk holdt til presset. OK, der var et soloudspil på et tidspunkt, men det fik ikke solidariteten til at ryge i vasken.

Allermest glad er jeg for den opbakning, jeg oplevede gennem hele forløbet fra jer derude. Både I, der mødte op på Sankt Annæ Plads med de selvlysende grønne jakker og de røde bloddråbe-skilte. Så vidunderligt, at se jer oppe fra vinduerne og fantastisk, når jeg fik
snakket med jer i pauserne; det var virkelig stort.

Det samme til alle jer, der lavede aktioner ude i landet. Det gjorde indtryk at se jeres entusiasme på dbio.dk. Og 1000 tak for alle de fine mails og beskeder på Facebook, hvor I har bakket op om mig og vores forhandlingslinje.

Det var SÅ tæt på. Vi kunne være endt i kæmpe konflikt. Det forstod arbejdsgiverne heldigvis – selvom de fra deres del af bordet håbede på, at der undervejs ville opstå ødelæggende sprækker i vores sammenhold på den anden side.

Den overhængende trussel om en storkonflikt fik i øvrigt sat et effektivt fokus på sundhedsvæsenets ressourceproblemer. Og tydeliggjorde den opbakning der er i befolkningen til ordentlige og anstændige vilkår for de offentligt ansatte. Alene dét, var hele kampen værd.

Under arbejdet med at få nødberedskabsaftaler på plads, så lockouten ikke gik ud over livsvigtige funktioner på sygehusene, fik arbejdsgiverne nemlig en omgang anskuelighedsundervisning i, hvor pressede I er i sygehusvæsenet. De kunne nu omsider se, at der på mange afdelinger bare ikke er noget overflødigt at skære fra. Det har vi gentaget i årevis; det kan ikke længere ignoreres.

Jeg håber inderligt, at den erkendelse vil danne afsæt for, hvordan
sundhedssektoren prioriteres og anerkendes de kommende år. Og forden respekt, I som offentligt ansatte får. Som I i dén grad fortjener!

Det var jo også derfor, vi gik ind i OK18; for at slå et slag for alle offentligt ansatte og deres uvurderlige bidrag til det danske samfund. Det lykkedes. Tillykke til os alle! 
 
Af Bert Asbild, formand i Danske Bioanalytikere​​​
​​​​​​
LinkedIn Email Twitter