September: Lad os glæde os over, at vi har en god pensionsordning

Ja, det betaler sig at indbetale til arbejdsmarkedspensionen. Med flere sunde leveår er det simpelthen også nødvendigt, hvis man ønsker at fastholde samme levestandard som pensionist.

Modregning er en faktor, men det betyder ikke en direkte forskel på din opsparing. Men på størrelsen på, hvor meget du får i støtte fra det offentlige. Det er helt parallelt med størrelsen på boligsikring og ældrecheck, som tilpasses efter husstandens indkomst.

Og ja, som mellemindkomstgruppe med en relativt høj pensionsindbetaling bliver den brede gruppe af bioanalytikere modregnet i pensionstillægget, som er en del af folkepensionen:
Det hænger sammen med, at vi som bioanalytikere har en forholdsvis høj pension, og Folketinget ønsker at målrette de offentlige midler til dem, der har størst behov.

PKA anbefaler, at man har omkring 70-80 procent af sin nuværende indkomst, når man går på pension, hvilket i dag svarer til 16 procents indbetaling af lønnen for den store gruppe af bioanalytikere.
 
Blandt andet derfor mener jeg, at vi bør revidere vores målsætning om at arbejde for en pensionsprocent på 18 procent til en pensionsprocent på 16 procent – indtil videre.

Derudover har I – medlemmerne i dbio – i kravindsamlingen været tydelige om, at løn er vigtigere end pension ved forhandlingerne om OK 18. Men det er endnu ikke afgjort og skal debatteres på Hovedbestyrelsens møde i september, hvor vi prioriterer Danske Bioanalytikeres krav til OK 18.
 
Som så i øvrigt skal forhandles på plads med de andre organisationer i Sundhedskartellet og  Forhandlingsfællesskabet og dernæst med arbejdsgiverne. Men det er en anden snak.

Når vi taler om pension, vil jeg også gerne pege på, at PKA er medlemsejet og medlemsstyret. Det er os som medlemmer i pensionskassen, der beslutter, hvilke investeringer PKA foretager på vegne af os – og med vores penge. Selvfølgelig med størst afkast, men også etisk og miljømæssigt ansvarligt.
 

Arbejdsmarkedspensionen er for alle og hjælper alle, der måtte møde større og mindre bump her i tilværelsen.
 
Arbejdsmarkedspensionen i PKA er også en forsikring, et sted, hvor du og dine får kontant hjælp ved kritisk sygdom, dødsfald mv. På den måde er du og dine kollegaer sikret via jeres pensionskasse.
 

Jeg ved, at vores fælles velfærd, fællesskaber i pensionskasser og andre fælles løsninger også fremover vil blive udfordret, hvilket, jeg synes, er trist. Men jeg er alligevel tryg, fordi jeg ved, at I som bioanalytikere er klar med lommeregner og kvalitetskontrol, når I ser noget, der klinger forkert.

Det er vi glade for, og derfor har vi hvert eneste af jeres input med hver gang, når vi debatterer og senere forhandler overenskomst – herunder pensionen.
 

Og I kan være sikre på, at jeg fortsat vil kæmpe for at bevare det, som jeg mener, er verdens bedste pensionssystem.


Bert Asbild, formand, Danske Bioanalytikere
LinkedIn Email Twitter