Maj 2017: Kravindsamling i et mildere klima

Foråret er i gang – på bedste beskub. Her fra min formandspind kan jeg også for engang skyld varsle en noget smukkere vejrudsigt forud for næste års overenskomstforhandlinger. Den danske økonomi er omsider gået i vækst-mode, og vi er spændte på, om arbejdsgiverne også har opfanget de varmere vinde, der nu blæser.


Vi går derfor til forhandlingerne med det klare mål, at det gryende opsving også gør noget godt for jer derude på arbejdspladserne. Derfor har vi brugt den forgangne måneds tid på at rejse rundt for at høre, hvad I har af forslag til det kravkatalog, vi skal have med til forhandlingsbordet. Vi har mødt både tillidsrepræsentanter og fagets ledere og er nu i gang med at samle trådene.


Som I måske har bemærket, er sloganet for OK18 ”Bæredygtigt arbejdsliv – Ja tak”, og det skal forstås i bredeste forstand. I skal naturligvis have en lønpakke, der svarer til jeres uddannelse, ansvar og kompetencer. Men I fortjener også et arbejdsliv, I kan holde til hele vejen til pensionsalderen. Som ikke betyder, at I skal gå på kompromis på familie- og fritidsfronten. Et arbejdsliv, som er udfordrende og givende, men netop ikke energimæssigt vrider jer til allersidste dråbe.


Den pointe håber vi, at arbejdsgiversiden efterhånden har fattet. Ved OK15 fik vi sat et udredningsarbejde i gang om det psykiske arbejdsmiljø. Alene dét, at der specifikt har været sat spot på, hvad organisatoriske og nye faglige og teknologiske forandringer samt vold og trusler betyder i hverdagen, bør kunne bonne ud under forhandlingerne.


På vores optaktsmøder gik det da også igen: I mærker det opskruede tempo og manglende fleksibilitet og vil også have plads til et fritidsliv. Vi er lutter øren! Klimaet er heldigvis mildere denne gang; på det private arbejdsmarked blev sæsonen skudt i gang med en lønstigning på 7 procent over de næste tre år.


Og for nyligt hørte jeg såmænd nationalbankdirektøren udtale, at der er plads til lønstigninger. Fra Danske Regioners formand og næstformand lød det desuden for nyligt i en kronik, at sundhedssektoren fremover skal måle mere på kvalitet end på effektivitet. Og ”…vi hverken kan eller vil presse tempoet yderlige op på hospitalerne”, lovede de.


Det er alt sammen gode takter. Dem vil vi gøres vores allerbedste for at oversætte til en mere bæredygtig hverdag for jer under OK18.


Af Bert Asbild, formand i Danske Bioanalytikere

LinkedIn Email Twitter