April 2017: Vi skal gøde talenterne

Kære bioanalytikere. I har taget fusen på mig. Også i den grad. Men på den gode måde og tak for det. For hold da op, hvor blev jeg blæst bagover, da jeg så hvor meget talent og virkelyst til forskning og udvikling, der ligger gemt i vores dejlige fag.

Sidste gang den regionale OK-pulje blev udbudt i 2013, indløb kun en enkelt ansøgning fra en bioanalytiker. Det skal da være løgn, tænkte vi i dbio. Vi kan mere end det, så i 2016 fandt vi den allerstørste stortromme at slå på. Så alle kunne høre vidt og bredt, at OK-puljen på 14 millioner også er til, for at bioanalytikerne kan søge om midler til forskning og udvikling.

I hørte det, og jeres respons har været ganske overvældende. Puljen modtog 24 ansøgninger for over 23 millioner,- alene fra bioanalytikerne. Med andre ord kunne vores  faggruppe snildt have brugt den bette bunke penge næsten to gange. Så mange ansøgninger er både godt og skidt. Til den gode side er dette en klar sejr for faget.

Vi har nu overbevisende vist regionerne, at der findes stribevis af kvalificerede, talentfulde bioanalytikere, der tør tage en svær udfordring op og komme med bud på løsninger i sundhedsvæsnet.
Talent og gode ideer gør det ikke alene, desværre. Der mangler gødning – læs penge – så flere projekter får en chance for at gro og blomstre. Jeg er utrolig stolt af de to fornemme projekter, der tilsammen har fået 1,5 millioner, og som er præsenteret her i bladet.

Dem vil jeg følge på tæt hold. Mit håb er, at de to projektledere vil inspirere mange flere til at tænke, at hvis hun kan, så kan jeg også. Hvem bliver mon den næste Birgitte Lüttge, der videreudvikler den borgernære bioanalytiker eller den næste Helle Glud til at løfte fremtidens personlig diagnostik?
 
Midt i euforien over disse to kongeprojekter, må vi dog ikke glemme, at der også var  22 skuffede ansøgere. Jeg glemmer jer ikke. Når skuffelsen over ikke at have vundet i lotteriet denne gang har lagt sig, er det tid til at se efter alternativ finansiering. Alle, der har søgt puljen, har gjort det i fællesskab med en leder. Sammen kunne I se på andre fonde. Det ved jeg, nogen af jer er i gang med.
På sygehusene findes af og til lokale forsknings- og udviklingsmidler, som nogle gange får lov at samle støv. Læg da billet ind på dem.

Næste skridt for dbio bliver at se, om der er andet og mere vi kan gøre for at gøde de gode talenter, vi nu har fået kendskab til. Jeg tager gerne imod ideer fra jer medlemmer.

Måske kan vi sammen arbejde for at stampe nye muligheder op af jorden. For spirende talenter skal gødes og vandes.
 
Martina Jürs, næstformand
LinkedIn Email Twitter