Autorisation og sundhedsret

Som autoriseret og ansat i sundhedsvæsenet har man særlige pligter og ansvar.

Kun personer, der har en autorisation, har ret til at kalde sig bioanalytiker. En autorisation udstedes på baggrund af en gennemført uddannelse og medfører, at du bliver omfattet af Lov om autorisation. Når du bliver autoriseret sundhedsperson, medfølger der en række rettigheder og pligter. Det kan du læse mere om i denne folder fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Uddannet i Danmark

Du skal ansøge om at blive autoriseret bioanalytiker hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Ansøgning sker digitalt via et skema​, som findes på styrelsens hjemmeside. Der skal betales et gebyr, og man må regne med en sagsbehandlingstid på ca. 3-4 uger, især i de perioder hvor mange nyuddannede søger om autorisation.

Ansøg om autorisation

Man får ikke et papirbevis på sin autorisation, men et autorisations-ID nummer, og man bliver registreret i autorisationsregisteret, som er offentlig tilgængelig.

Find dit autorisations-ID

Er du uddannet som bioanalytiker i udlandet?

Bioanalytikere, der er uddannet i udlandet, skal også søge om autorisation hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Vær opmærksom på, at bioanalytikeruddannelsen kan være ret forskellig fra land til land. Det kan få betydning for, om du kan blive autoriseret som bioanalytiker i Danmark. 

Her kan du læse om de forskellige ansøgningsprocesser:

Uddannet i Norden, EU, Liechtenstein eller Schweiz

Uddannet uden for EU/EØS

  • Her kan du se nogle af de spørgsmål om autorisation og sundhedsret, som dbio har besvaret. Send os dit spørgsmål, hvis du ikke finder hjælp her.  

  • Sverige, Island, Finland og Norge.

  • Sundhedsloven er den øverste lov i sundhedsvæsenet. Den kan du finde link til her sammen med andre love og vejledninger, der også er vigtige at kende...

  • Det er ubehageligt og belastende at få en patientklage, for alle vil jo gerne gøre det bedste for patienten. Hvis du får en klage, så kontakt dbio...

Særligt benyttede sider på dbio.dk