dbio-Syddanmark kom flyvende fra start med sin første digitale temadag

Den 2. marts var TRIO-grupperne inviteret til en digital temadag med overskriften: Bæredygtigt arbejdsliv. Det var en succes: Stor tilfredshed med både indhold, afvikling af temadagen og måden at afvikle den på.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Har du et bæredygtigt arbejdsliv?
Kan du selv holde til det i længden?
Vil du på lang sigt være en attraktiv arbejdskraft?

Hvad skulle du gøre for at kunne møde sund og frisk på arbejde når du bliver 70 - og blive lukket ind.

Det var temaet for dagen!

Med 58 deltagere var det så afgjort en succes, og i løbet af dagen fik deltagerne mange forskellige værktøjer, som kunne bruges hjemme på arbejdspladsen.

Afvikling af dagen:
De 58 deltagere var delt op i grupper på hver sin arbejdsplads, hvor vi alle fulgte med i det oplæg, som Michael Munch-Hansen leverede.
Det hele foregik i teams, og blev godt styret med arbejde i grupperne, fælles oplæg og pauser, så ingen gik død i at skulle sidde ved skærmen hele dagen.
Dbio-Syddanmark havde sørget for fortæring til deltagerne og kursusmaterialerne var også sendt til de forskellige grupper.
Nogle af værktøjerne blev der arbejdet med, andre blev nævnt.

Forberedelse til dagen:
Allerede før temadagen blev der taget et værktøj i brug: Fotosafari, hvor deltagerne skulle tage et billede af noget der begejstrer og et af noget, der belaster.
Billederne skulle den enkelte deltager så lægge ind i ”DoBetter”, et website, som oplægsholderen stille til rådighed. I DoBetter skulle billedet så navngives.
Billederne blev brugt i grupperne, hvor den enkelte skulle beskrive sine billeder og forklare, hvorfor de var blevet valgt. Det var efter DoBetter+ og DoBetter- værktøjer.

Resultatet af fotosafarien:
Af belastningsbilleder var der blandt andet pladsmangel, telefonforstyrrelser, strukturelle udfordringer, stråling, mange opgaver, ingen tager ansvar, EGA, larm og visir, manglende samarbejde, dårlig arbejdstidsplanlægning, for lidt tid, ekstra vagter m.m.
Af begejstringsbilleder var der blandt andet gode kolleger, en god kop kaffe, alle hjælper til, succesfulde projekter, udvikling, forskellighedens styrke, tillid, samarbejde, vende det negative til noget positivt, ny teknologi, fleksibilitet og samarbejdsvilje, fællesskab og gymnastik m.m.

Det næste værktøj, wordcloud:
Så skrev deltagerne ord, der er betegnende for begyndelse af 2021, det kom der et wordcloud ud af:

mentimeter---arbejdsliv-202

Så var der synonymer og antonymer til bæredygtigt arbejdsliv:

synonymer-antonymer

Præsentation og arbejde med forskellige andre værktøjer:

Der var lidt om bæredygtighed – væredygtighed.

Et skema, hvor man vælger mellem 8 forskellige grunde til at stoppe på arbejdspladsen.
Offer eller aktør – her blev spejlægsmodellen præsenteret.
Gråzonespillet blev introduceret – det viser, at TRIO gruppens medlemmer har egne og fælles områder/opgaver, når der skal udvikles et godt arbejdsmiljø

PBU - Parkere (Skrotte, stoppe med, forlade – Bevare (Huske, værne om, beskytte) – Udvikle (begynde på, lære)

Et stresspuslespil, hvor brikkerne får navne, som er taget fra arbejdslivet – eller fra hele livet. Herefter males brikkerne røde og/eller grønne, alt efter on det er positive eller negative ting, der står på brikken.

Frokost og gåtur med dimsesafari:

Vi var på dimsesafari, hvor vi hver især skulle finde to ting: En der beskriver bæredygtighed, og en, der beskriver det modsatte. Dimserne skulle senere bruges til beskrivelse af ens eget arbejdsliv.

3-fluer-modellen, de 6 guldkorn og de tre diamanter blev nævnt.

Til sidst skulle den enkelte beskrive sit arbejdsliv på et bord, hvor et tov skulle lægges med op- og nedture i løbet af arbejdslivet.
På bordet skulle billederne fra fotosafarien, og dimserne fra dimsesafarien lægges, sammen med røde og grønne postits, så der var et samlet billede af arbejdslivet.

Se eksempler på arbejdslivsbeskrivelser i fotogalleriet sidst i artiklen.

Det, der er lagt ind i DoBetter appen, bliver der i hele marts måned, så deltagerne i temadage kan logge på systemet og gense materialet.

Evaluering af dagen:
TR:
Tusind tak for et rigtig godt kursus, det var meget inspirerende. Før start var jeg bange for det ville blive langtrukket, har aldrig været til online kruser før, men det var det overhovedet ikke og vi fik mange brugbare ting med hjem til afdelingen.
Leder:
Jeg er helt enig - det kunne have været fantastisk hvis vi kunne have mødtes og tale sammen på kryds og tværs i pauserne. Men når det er sagt, synes jeg virkelig at denne form skal omfavnes meget mere: kunne det tænkes at lave mindre oplæg, måske endda af færre timer for TR, Amir, samt oplæg/foredrag indenfor specialerne. Denne form gør det netop muligt at lave mindre/kortere "tema/undervisnings"-dage, uden det bliver for omfangsrigt med transporten.
Jeg håber, at der i fremtidens dbio er mulighed for både den fysiske og den online form.
AMIR:
Jeg synes , at det var en rigtig fin dag. Som tiden er nu , er man nødt til at tænke ud af boksen, ellers går vi helt i stå. Jeg håber da også , at vi snart kan mødes igen. Vi havde lidt startvanskeligheder med mikrofon og kamera , men ellers gik alting fint. Der var et stort engagement  på dagen , og vi fik en meget ud af den.

Michael-Munch.-Hansen tilbød et gratis medlemskab af DoBetter-Appen, der kan bruges til APV, og er en anderledes måde at udføre AVP på.
Michael står gerne til rådighed med hjælp og vejledning, og kan kontaktes via www.emmh.dk

Slides fra temadagen kan hentes her:

Billedgalleri
 
​Billederne ligger i tilfældig rækkefælge.
2021-Bente
2021-heic-1
2021-heic-2
2021-heit-3
2021-img
2021-jesper.2
2021-jesper
2021-kolding-1
2021-kolding-2
2021-kolding-3
2021-patologi-vejle-1
2021-patologi-vejle-2
2021-patologi-vejle-3
2021-patologi-vejle-4
2021-patologi-vejle-5
2021-patologi-vejle-6
2021-aabenraa

Særligt benyttede sider på dbio.dk