Syddansk ueninghed: Regioner og/eller sygehusfællesskaber?

I statsministerens nytårstale blev begrebet "Sundhedsfællesskaber" dagsordenssat. Der er forskellige holdninger til det, når man spørger en sundhedsprofessor, lands-, regionale og kommunale toppolitikere. Læs også dbio-Syddanmarks mening om emnet.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

2019-Kjeld-møller-pedersen-

Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen er nervøs for, at den kommende sundhedsreform vil betyde regionernes lukning. Han ser ingen problemer i Sundhedsfællesskaberne, men mener ikke, at tiden endnu er moden til at kommunerne kan overtage driften af sundhedsvæsenet fra regionerne.

Han udtaler til Jydske Vestkysten:
- Det er vigtigt, at det ikke bliver afslutningen på regionerne. Ikke fordi regionerne er altafgørende, men hvis man tror, at 21 sundhedsfællesskaber kan overflødiggøre regioner, mener jeg, det er en ganske alvorlig fejltagelse, siger han og fortsætter:

- Der skal stadig koordineres en masse. Sundhedsfælleskabet kan helt klart være med til at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet, men når fællesskaberne kun er omkring det ene akutsygehus, skaber det ikke sammenhæng. Der skal stadig meget til, før det hænger bedre sammen.

2019-Anni-Mathiasen

Anni Matthiesen, der er medlem af Folketinget for partiet Venstre, står ved den holdning, som hun  har haft siden 2011.
"Det er afgørende, at vi fortsat har et sundhedsvæsen, hvor der sidder direkte valgte personer i bestyrelsen. På denne måde kan befolkningen blive hørt og kan være med til at påvirke sundhedsområdet" siger hun til Jydske Vestkysten, og tilføjer: "Hæld ikke barnet ud med badevandet, men byg i stedet videre på de bedste eksempler fra regionerne"

Poul-Erik-Svendsen-SD

Poul Erik Svendsen, der er formand for Region Syddanmarks sundhedsudvalg er ikke fortaler for sundhedsfællesskaberne.
Han mener, at det bliver styret fra København, og der vil ikke være nogen forståelse for de specialløsninger, vi har lavet i Syddanmark. Her er specialerne fordelt, så det giver sammenhæng og sikrer at arbejdet er godt fordelt på de forskellige arbejdspladser i regionen. 
I en artikel i Jydske Vestkysten udtaler Poul-Erik Svendsen, at det er et klart tegn om, at regionerne vil blive afskaffet, hvis flertallet er blåt efter næste valg, og det vil være en skam, mener han.

Stephanie-Lose-SD

Formand for Danske Regioner og formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose, har en anden mening.
Hun mener, at det er godt at bruge ressuorcer på sundhedsfællesskabsarbejdet.
Ifølge Jydske Vestkysten siger hun:
- Sundhedsfællesskaber skal, som jeg forstår det, være bygget op, så man samarbejder i de kommuner, der passer til akutsygehusets område. Det er ikke en ny tanke. Man kalder det bare noget forskelligt. Vi har det omkring alle vores akutsygehuse i dag. Vi kalder det i Region Syddanmark for sundhedssamordningsfora. I Region Midtjylland har man det samme, det hedder bare klynger.

Borgmestre i 3 af kommunerne i Region Syddanmark er spændte på den kommende sundhedsreform:

2019-Thomas-Andresen-aabenr

Til Jydske Vestkysten udtaler Åbenrås borgmester Thomas Andresen (V):
- Det er jo åbenlyst for os i Aabenraa, at det er en fordel, men det er vigtigt, at nabokommuner føler det på samme måde, for der vil være større afstand for nogle af borgerne.

Jesper-Frost-esbjerg

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), fortæller til Jydske Vestkysten:

- En absolut væsentlig del af sundhedsvæsnet er, at man har de rigtige specialer, og det skal man jo ikke have alle steder. Jeg ser frem til at se, hvordan de har tænkt sig, at den del af kabalen skal gå op, så det ikke bliver en kamp mellem de 21 sundhedsfællesskaber. Vi er et lille land, så vi skal ikke være specialister inden for alle områder i alle 21 sundhedsfællesskaber. Det vil ikke være optimalt for hverken patienter eller sundhedssystemet, siger han.

Jørn-Pedersen-Kolding

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V) er afventende.
- Jeg har ikke set et udspil endnu, så jeg kan ikke sige, hvad der ligger i det ud over en overskrift. Det, der interesserer mig, er, hvad der tjener borgeren bedst, siger han til Jydske Vestkysten.

hanne

 

Regionsformand for dbio-Syddanmark, Hanne Nielsen Bonde har en bekymret tilgang til emnet og stiller mange spørgsmål i den forbindelse :
"Sundhedsfællesskaber versus regionernes styring af sundhedsvæsnet stiller i min optik flere spørgsmål end de giver svar.
Hvordan vil man sikre en ensartet tilgang til sundhed?
Hvordan vil man sikre et sammenhængende sundhedsvæsen indenfor et større geografisk område? Hvordan undgår man forskelle i vilkår alt efter hvilke kommuner der skal samarbejde?
I øjeblikket er det svært nok at få sammenhæng og flow i patientbehandling på tværs af regioner. Får vi så i Syddanmark 4 selvstændige enheder ser jeg endnu større problemer.
Så er der hele problematikken om medarbejdervilkår. Hvor er man så ansat? I øjeblikket er vi alle ansat under en ansættelsesmyndighed. Der er ganske vist en stor grad af frihed på de enkelte enheder, men det hele samles trods alt i et sammenhængende MED- system hvor medarbejdere og ledere er med til at skabe sammenhæng og ens vilkår på de vigtige områder," udtaler hun til hjemmesiden.
 

Særligt benyttede sider på dbio.dk