"Oscaruddeling" på Klinik for Patologisk Anatomi, Sydvestjysk Sygehus

Filmpremiere, boblevand, jordbær og en næsten rigtig Oscar-statuette - det blev medarbejderne mødt med ved filmpremieren, da deres film: "Prøvens gang på KPA" blev fremvist første gang. Og det skete naturligvis på KPA, Klinik for Klinisk Patologi.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør

Ideen til filmen kom fra Overlæge ved KPA (Klinik for Klinisk Patologi), Tina Di Caterino. Hun var blevet inspireret på en kongres i udlandet, og da hun fortalte om denne ide på KPA, blev der hurtigt nedsat en lille arbejdsgruppe, der ville stå for det praktiske arbejde med at producere filmens indhold.

Ud over Tina  Di Caterino var også bioanalytikerunderviser Lotte Olesen, it-konsulent Søren Munk og bioanalytiker Trine Rasmussen med i arbejdsgruppen.

Trine Rasmussen så straks muligheden for at promovere patologispecialet - som jo ikke er så patientnært på for eksempel biokemien, hvor bioanalytikerne er i daglig kontakt med patienterne.

Tina Di Caterino vil også gerne "vise faget", især fordi mange måske stadig tror, at patologer kun står og obducerer i kolde mørke gange. Så der var en fælles dagsorden, som gik ud på at præsentere faget og dets moderne fremtoning overfor patienter og kolleger.

Også personalet på KPA kan bruge filmen. Den giver faglig stolthed, og minder om specialets store betydning for patientbehandlingen. Og det kan være påkrævet de dage, hvor man har "skæretjansen", og måske skal skære op mod 100 blokke.

2017-kpa-overdragelse

Rent pædagogisk er filmen med til at vise rekvirenterne, hvorfor tydelig mærkning af prøverne er så vigtig. Dermed kan den være med til at skabe forståelse for de krav, som KPA stiller til rekvirenterne.

Nu hvor filmen er færdig, skal den udbredes - og hvis det lykkes det for KPA, er der ideer til flere fim om deres arbejde.

Gode ideer til andre der har filmdrømme om deres fag

Filmen skal gerne kunne ses både med og uden lyd. Med forklarende undertekster kan den vises uden lyd på infoskærme rundt omkring på sygehuset. Sproget skal ikke være fagsprog. Her kan man med fordel bruge en, der har en helt anden uddannelse som sparringspartner. Det skal prioriteres. Når man melder sig til sådan et projekt, skal man ville det - også selv om der skal bruges frokostpauser og timer ud over normal arbejdstid.

2017-KPA-label

Du kan se filmen herunder - og lægger måske mærke til de flotte optagelser af Sydvestjysk Sygehus fra luften. De er taget med en drone af videojournalist Christian Juul Mikkelsen.

Denne artikel er skrevet, fordi der kom et tip fra Trine Rasmussen om filmen. Indholdet i artiklen er taget fra Sydvestjysk Sygehus' intranet. Klinik for Klinisk Patologi har produceret filmen i samarbejde med Region Syddanmark.

Har du en ide til en artikel på dbio-Syddanmarks hjemmeside om noget fagligt eller personalemæssigt på din afdeling, så send en mail til dsa@syddanmark.dbio.dk

Hvis filmen ikke ligger herunder, er det sikkert fordi du bruger internet explorer. Prøv i stedet at bruge google crome som browser - eller følg linket her til Sydvestjysk Sygehus' youtube-side.

Særligt benyttede sider på dbio.dk