Coronavirussens følger på laboratorierne på Odense Universitetshospital

4 medlemmer fra dbio-Syddanmark, som arbejder på Odense Universitetshospital (OUH), har sendt hver sin beskrivelse af forholdene på laboratorierne på OUH under coronakrisen.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

louise
anne-juhl
anette
Katrine Johnsen TR KBF OUH

Louise Hjortsø Oldenburg er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikere og laboranter på OUH. 

 

Hun sidder i dbio-Syddanmarks regionsbestyrelse.

Anne Juhl Madsen er tillidsrepræsentant for bioanalytikere og laboranter i sin afdeling.


Hun arbejder på klinisk mikrobiologisk afdeling (KMA) på OUH i Odense.

Anette Worm er bioanalytiker og arbejder på klinisk biokemi og farmakologi (KBF) på OUH i Odense.
 

 Hun sidder i dbio-Syddanmarks regionsbestyrelse.

Katrine Johnsen er tillidsrepræsentant for bioanalytikere og laboranter i sin afdeling.


Hun arbejder på KBF i Odense.

 

     

Louise fortæller her:  

På OUH varierer arbejdspresset meget fra laboratorium til laboratorium.
For eksempel er KMA presset til det yderste, for at få analyseret alle Corona prøverne. De modtager desuden nogle gange prøver fra andre sygehuse.
KBF har været med i de nye tiltag om testning af personale, så også her er der kommet nye opgaver, som belaster.

Der har været nogle enkelte afdelinger, hvor bioanalytikerne har været sendt hjem, og efterfølgende har de hjulpet  til på sengeafdelingerne. Nu, hvor OUH er ved at komme igang igen med alle de funktioner, som der var før Corona, kan laboratoriepersonalet ikke længere undværes på laboratorierne.
Det er især de små afdelinger, der her mærket disse omstillinger. Der har også været en del afdelinger, der har følt, at de har haft for lidt at lave i forhold til det antal medarbejdere, der var fremmødt. Men det er ikke tilfældet længere.

På OUH har man også mærket ”spare-iveren” på værnemidler. Men det skulle der være styr på nu.

Anne fortæller her:

Hvis jeg skal beskrive dagene for bioanalytikerne på KMA Odense for de sidste 9 uger, har det været uger fyldt med omlægning af timer, ekstravagter og rigtig rigtigt mange Covid-19 prøver.
Vi har også været udfordret på reagenser og kontroller og har derfor hele tiden måtte finde nye løsninger. Det har resulteret i, at vi nu kan analysere Covid-19 prøver på Cobas 6800, Flow, Qiastat, Chematic TM 360 og lige om lidt hurtigtest med GeneXpert.

Så vi kan køre i rigtig mange spor, men det kræver så også rigtigt meget oplæring og omlægning af timer. Alt efter hvilke reagenser eller kontroller der lige har været til de enkelte maskiner, så har man kørt på disse. Qiastat har vi mulighed for at analysere på, men vi har ikke fået det antal kits, som vi bestilte, og der var meget lang leveringstid, så vi har ikke brugt denne analyse så meget.
 
Arbejdsmiljømæssigt er det ved at være skidt. I 9 uger nu har vi stået mål med omlægning af timer næsten fra dag til dag.
Vi har haft en grund arbejdsplan, men denne er blevet lavet om fra uge til uge. Det har været med omlægning af timer og ekstravagter - med indkald på både stregdage, afspadsering og beskyttede fridage.

Der er en del bioanalytikere, der har opsparet rigtig meget afspadsering, som vi ikke kan se hvornår skal afholdes og derfor går til udbetaling. Det er utilfredsstillende, da man jo også har brug for at slappe af og holde fri engang imellem. 
 
Vores vagtbemanding på aftenvagter og nattevagter er også blevet udvidet, og der har på enkelte tidspunkter været indført rådighedsvagt fra hjemmet om natten, hvis den ene maskine gik ned og man skulle sætte over på en anden - eller der bare var rigtig mange prøver, så man kørte i flere spor om natten også ligesom om dagen.
 
Vi har ikke kun kørt prøver fra Fyn, men har også modtaget covid-19 prøver fra de andre mikrobiologiske afdelinger i region Syddanmark og Slagelse.

Så man kan sige, at når de andre har været i reagensmangel, har vi stået og taget imod, fordi vi havde reagenser til det. Dette har naturligvis presset arbejdsmiljøet en del på grund af den øgede vagtbelastning. Vi har haft vældigt travlt og løber stadig stærkt, og det begynder at kunne mærkes.

Men det der virkeligt slider er de ændrede arbejdstider, hvor man ikke føler, at man kan være sikker på sin fridag - eller hvor man ikke ved, om man i næste uge skal arbejde dag, aften eller nat - eller om weekenden nu igen er inddraget, og afspadseringskontoen bare stiger og stiger - uden den gulerod, at man kan holde en masse fri senere. Det kan mærkes.
 
Her har været og er stadig travlt. Vi begynder også at kunne mærke, at sygehuset åbner op for flere patienter, og at lægerne begynder at tænke på andet end Covid-19. Derfor også kommer flere og flere af vores ”almindelige” prøver samtidig med Covid-19 prøverne.

Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at ansætte flere bioanalytikere, så vi forhåbentligt fremtidigt kan få en forudsigelig arbejdsplan igen og vagtbelastningen mindskes.

Så en uforudsigelig arbejdsdag og -plan, stadigvæk!!

Anette og Katrine, der arbejder på samme afdeling, fortæller her:

PÅ KBF har der været store frustrationer over at sidde en hel dag i prøvetagningsambulatoriet uden brug af værnemidler. Personalet forsøgte at få ledelsen i tale, men så længe Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede brug af værnemidler, var der ikke noget at gøre. Der blev dog indført tidsbestilling!

Da Danmark lukkede ned blev alle lederne, de faglige specialister, læger, kemikere og sekretærer sendt hjem for arbejde hjemmefra.
Det kunne jo slet ikke lade sig gøre for de fleste af disse grupper. Derfor kom lederne og de faglige specialister(mellemlederne) ind på skift, eller de kunne tilkaldes af personalet.

Ingen basisbioanalytikere er blevet sendt hjem; men de, der havde problemer med børnepasning, kunne få fri nogle dage på afspadsering eller feriedage.

Der har været rigelig tid til rengøring og andre små projekter.

Der er blevet sat en ekstra person på "rundekalderen" pga. smittestuer med udklædning, hvor det hele tager ekstra tid.  I nogle af Aften/nattevagterne har der været meget travlt, især på grund af Fælles Akut Modtagelse (FAM).

Der har manglet retningslinjer for hvad man skulle gøre ved kontakt med coronasmittede uden værnemidler.

Så alt i alt en periode præget af store forandringer og deraf følgende usikkerhed på mange områder. 

2020-corona-ouh

Særligt benyttede sider på dbio.dk