Booking til blodprøvetagning, og de udfordringer, det medfører

Der opstår mange forskellige spørgsmål, når man vil indføre obligatorisk booking til blodprøvetagning og EKG. Læs her, hvordan udfordringerne takles i blodprøvetagningen på SVS i Esbjerg, Varde og Grindsted

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Allerede i april måned i 2019 indførte Afdeling for  blodprøvetagning og EKG på SVS obligatorisk booking til blodprøvetagning og EKG i deres ambulatorier. 

Nogle af de spørgsmål, der er rejst fra de andre sygehuse i regionen (hvor obligatorisk booking ikke kører eller har kørt ret længe) vil Lene Bluhme Christensen, Lægesekretær, Blodprøvetagning og EKG i Esbjerg,  Klinisk Biokemisk Afsnit, Klinisk Diagnostisk Afdeling gerne svare på:

Hvordan håndteres de patienter, der pludselig dukker op uden en booket tid?
Har patienten smartphone og nem id på sig skal de selv booke en tid.
Har patienten smartphone, men ikke medbragt nem id, er vi behjælpelig med at booke en tid.
Er patienten fritaget for nem id eller ikke pc-vant er vi behjælpelige med at booke en tid.

Vi har lavet en kuvert med alle informationer om tidsbestilling, som vi udleverer, hvis de skal komme igen en anden gang. Så kan de selv booke hjemmefra. Kuverten indeholder også en vejledning, som viser alle skærmbilleder, som patienten skal gennemgå for at booke.

Hvis patienten har brug for hjælp til at booke, men vi ikke har mulighed for at hjælpe på grund af travlhed, booker vi en tid for patienten. Vi gør det uden at komme nærmere ind på hvorfor vi booker. Det bliver nogle gange for omstændeligt med en længere udredning – både for patienten og os. Derfor laver vi en hurtig ekspedition, hvor vi booker. Og så udleverer vi selvfølgelig kuverten med info om tidsbestilling.

Det sker at vi ikke kan booke en tid samme dag, fordi vi er fuldt booket. Så tager vi en snak med patienten – finder ud af hvornår svaret skal bruges, kigger på almen tilstand osv. Hvis det ikke kan vente til en anden dag har vi et ekstra spor, som kun vi på KBA kan booke på. Det spor bruger vi, hvis der ikke er flere ledige online tider. Tiderne på det spor er forskudt af de andre tider. På den måde har vi mulighed for at ”putte” en patient ind. Måske ikke lige med det samme, men inden for en overskuelig fremtid (30 min).

Hvad med de patienter, som sygehusets ambulatorier lige opdager, at de mangler blodprøver på, og som har brug for at få tager prøver samme dag?
Ambulatorierne har abonnement til at booke på to opgaver, som viser tider forbeholdt dem. Vi kalder den AMB og AMB ekstra tider. Hvis ambulatoriet ikke har flere tider til rådighed ringer de til os og får en tid.
Nogle ambulatorier laver en seddel, som de medgiver patienten. På sedlen står der, at ambulatoriet ikke havde flere ledige tider. Patienterne bliver bedt om at henvende sig ved skranken. Vi booker tid på vores ekstra spor.

Hvad med de, der ikke har Nem ID, eller af anden grund ikke kan finde ud af at booke?
Patienter som er fritaget for nem id, og som ikke er pc-vant kan ringe på 79185946 alle hverdage mellem kl. 13 og 14 og bestille tid.

2019 tidsbestilling

Ulrik Gerdes, Overlæge, dr.med. Klinisk Biokemisk Afsnit, Klinisk Diagnostisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus :: Syddansk Universitetshospital, har bidraget med sin vurdering af det, der kan kaldes "dark sides" af bookingordningen:
  1. ​​​Det ikke ubetydelige besvær med obligatorisk booking for digitalt svage (eller helt inkompetente) patienter, som ellers bare kunne møde frem og ’…vente den tid, det nu tager’. En del kommer til at bruge meget mere tid og besvær på at få booket en aftale, end det ville tage dem at skulle vente uden booking.
     
  2. Vi skal også være klar over, at vi giver opgaver til plejepersonale i kommunerne og pårørende, når patienterne ikke selv kan booke. Og de har rigeligt at lave i forvejen.
     
  3. Danske Regioner har fokus på ’Ulighed i sundhed’, og herunder de problemer der knytter sig ressourcesvage medborgeres reducerede adgang (access) til sundhedsvæsenet og dets ydelser, dvs. det forhold at nogen holder sig væk, hvis tingene er for besværlige. 
     
  4. Hvis man har booket en tid, hænger man i en klokkestreng, dvs. at man skal planlægge i forhold til andre aktiviteter, arrangere transport, finde parkering etc. Det passer måske os moderne, travle og ressourcestærke mennesker udmærket, men er ikke nødvendigvist optimalt for andre, for hvem det ville være mindre stressende og krævende blot at ’…kunne komme forbi til blodprøvetagning, når det er mest belejligt’, fx hvis man alligevel er i nabolaget i en anden sammenhæng.
     
  5. Der forekommer en del ad hoc- eller pseudo-bookinger, dvs. folk der møder op og booker på stedet. Ikke fordi det har nogen som helst praktisk betydning, men fordi man skal. Punktum.
     
  6. Brugergrænsefladen har nogle uhensigtsmæssigheder, som giver mange førstegangsbrugere problemer, men som man af en eller anden grund ikke vil eller kan rette. ​
2019 tidsbestilling
2020-booking

I blodprøvetagningen i Varde og i Grindsted:
Her er der ikke en ansat lægesekretær, så bioanalytikerne/laboranten løser selv de udfordringer, der kommer.
Noget af det, der dukker op, kan klares hurtigt, i andre tilfælde skal personalet have afklaret med rekvirenten, hvad der skal ske med patienten.
Det løses dog altid - og som i Esbjerg, forsøges tingene klaret, så der er mindst mulig gene for patienten. Efterfølgende kan man så arbejde på, at få løst de udfordringer, som muligvis dukker på igen.

Nogle af de mange forskellige spørgsmål, der rejser sig forud for indførelsen af bookingen, var også tilstede på SVS, før det hele startede.

Der var i september måned 2019 en artikel her på hjemmesiden, hvor nogle af disse spørgsmål blev nævnt.
I samme artikel blev ordningen blev rost af personalet i prøvetagningsambulatoriet.
Der er et link til artiklen nederst i denne artikel.

Status juni 2020:
En del af vores patienter kommenterer uopfordret bookingsystemet og synes at det fungerer godt: Det er let at booke, og der er jo næsten ingen ventetid!

Personalet er yderst tilfredse med ordningen: Der er ingen lange køer, og det er muligt at indstille bookingen sådan, at der er så lang tid mellem patienterne, at der ikke sidder for mange og venter i venterummene. Det er blevet brugt i forbindelse med, at det jo skal undgås​, at der sidder for mange og venter på ventearealerne.
Bookingslott'sene kan også ændres, så de tilpasses specielle opgaver, for eksempel var det muligt at sætte et slott op, hvor personalet kunne booke tid til en Covid-19 blodprøvetest.
Der kan også fjernes og/eller tilføjes i mængden af prøvetagningsmuligheder, hvis der skønnes nødvendigt.

Læs artiklen fra 2019 via dette link

2019 tidsbestilling

Særligt benyttede sider på dbio.dk