Bioanalytikerstuderende på 4. semester tager udfordringen op i ambulatoriet under SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 har haft en global påvirkning, hvor daglige rutiner er blevet ændret, og de fleste lande har indgået en nedlukning for at mindske smitterisikoen og dødstallet.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Seks fjerde-semesterstuderende fra bioanalytikeruddannelsen har i en periode på 6 måneder været i praktik på OUH for at benytte deres teoretiske viden i praksis og opnå erfaring indenfor professionen. 

De seks studerende er: Bjarke Rosendahl Hansen, Daniel N. Sørensen, Fie Rasmussen Slaikjer, Jonas Flink, Isabella L. Jepsen, Selwa Khalil Khalef.
Projektet har været ledet af bioanalytikerunderviser Dorthe Eva Tinch Hansen​.

De studerende på Klinisk Biokemi og Farmakologi fik en ekstraordinær mulighed for at være med i dagligdagen på laboratoriet, sengeafdelingerne, fælles akutmodtagelse samt ambulatoriet:
Grundet den pludselige SARS-CoV-2-krise blev det nødvendigt at omdirigere personalet, hvorved de studerende fik mulighed for at aflaste personalet i ambulatoriet, hvor de skulle varetage blodprøvetagning og modtagelse af borgere.

2020 Billede 1 OUH

I forbindelse med at formindske smitterisikoen har ambulatoriet gradvist indføre onlinebooking, således at borgerne har bestilt en tid inden ankomsten.
Indførelsen har medført en struktureret dagsorden for både blodprøvetagning og EKG, som desuden har minimeret ventetiden for borgerne. Det har haft stor succes, så åbne tider kan fremadrettet ikke benyttes, medmindre borgeren booker sin tid på booking.rsyd.dk.

En lærerig proces for de studerende:
De studerende blev sat til at hjælpe borgere og patienter, der havde svært ved bookingsystemet samt informere borgere og patienter.
Det var læringsrigt, idet de studerende fik øget deres kompetencer inden for kommunikation med borgere og øvrigt personale. Desuden blev de studerende gjort opmærksom på vigtigheden af den præanalytiske del, således at der opnås valide analyseresultater.

De studerende skulle straks være omstillingsparate, hvilket har bragt både positive såvel som negative oplevelser. De skulle stilles ansigt til mange forskellige typer mennesker, og det stillede krav til den studerende om at forblive den professionelle, selvom situationer kunne presse selv den mest erfarne bioanalytiker.
Det var med til at udvikle og gøre den studerende mere modstandsdygtig. Desuden var det også med til at skabe en forståelse for andres situationer, og det gav et indblik i, hvordan det ville være at arbejde som en uddannet bioanalytiker.

2020 Billede 2 OUH

Blodprøvetagning er en vigtig færdighed inden for bioanalytikerprofessionen, hvor erfaringen er vigtig at opnå, idet der forekommer forskellige menneskegrupper på sengeafdelingerne såvel som i ambulatoriet.

Borgere har forskellige oplevelser i forbindelse med blodprøvetagning.

Nogle har nåleskræk eller har små dybtliggende årer, som besværliggør at kanylen rammer korrekt i første forsøg, mens andre ingen negative oplevelser har med blodprøvetagningen.  I disse tilfælde er kommunikation og empati afgørende elementer, således at borgeren får en behagelig oplevelse.
På den måde bliver OUH’s tilgang og ambition opnået med “patienten først”.

De studerende fik rig mulighed for at opnå erfaring, og det gav tryghed i rutinen. Desuden fik de studerende selvsikkerhed i arbejdet, der skulle udføres uden de følte det ubehag ved blodprøvetagningen, som de havde i begyndelsen. Dette medvirkede til, at de studerende opnåede mere selvstændighed, inden de vendte tilbage til det normale praktikforløb, hvor de blandt andet kunne give en hjælpende hånd i forbindelse med blodprøvetagning på sengeafdelingernes morgenrunder.

Selvstændigheden, som SARS-CoV-2 skabte for de studerende, blev en stor hjælp i dagligdagen. De ekstra hænder medvirkede til, at analysearbejdet kunne afvikles hurtigere.
Desuden var det en fed oplevelse for de studerende at kunne gribe udfordringen og bidrage til fællesskabet.

Artiklen er udarbejdet af fire af de seks bioanalytikerstuderende: Fie, Isabella, Selwa & Daniel.

Særligt benyttede sider på dbio.dk