78 medlemmer deltog i det spændende fyraftensmøde, som havde fokus på Indvandrer- og Retsmedicin

78 medlemmer i dbio-Syddanmark havde den 28.10 valgt at bruge en eftermiddag/aften sammen med kollegaer fra hele regionen til et fagligt fyraftensmøde på Scandic i Kolding.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Regionsformand Hanne Nielsen Bonde, har sendt følgende om mødet: 

​Programmet bød på både hyggeligt samvær og to inspirerende oplæg.

IMG_0033

Først gav Speciallæge Morten Sodemann en times oplæg om udfordringer i sundhedsvæsnet, når fremmedsprogede kommer ind i systemet. Hans tese er, at man alt for ofte glemmer at tale med disse patienter og dermed ikke får afdækket, på hvilke præmisser, de agerer.
Når en somalisk pige ikke i starten følger HPV vaccineprogrammet, er det fordi programmet blev annonceret som vigtigt at følge før seksuel debut. Når hun derimod får at vide, at det er en vaccine mod kræft, kan hun se sig selv i programmet.

Sundhedsvæsnet er i dag tilbøjeligt til at skabe sårbarhed ved at være dårlige til at kommunikere. Hvis patienter ofte føler at de alligevel ikke bliver hørt, når de gerne vil komme med hele historien, holder de også op med at fortælle det, der betyder noget. Sygdomme er altid sværere at håndtere, når man ikke er ”hjemme”

Dansk er et utroligt svært sprog at lære. Ikke pga. grammatikken men fordi vi taler det meget utydeligt og snupper ord og bogstaver af. Hvis man så oveni købet har traumer, dårlig opvækst eller andre sociale problemer, er det endnu sværere at få energi og kapacitet til at lære et nyt sprog. Og sprog nummer to kan mistes igen, hvis der sker noget dramatisk.

Et citat: ”Jeg vil ikke gerne dø på et sprog, jeg ikke taler”

Hans sidste pointe var, at tolkebistand kun fungerer, hvis det er en erfaren tolk, der kan oversætte lægesprog til forståelig tale. Her er det vigtig at afstemme inden samtalen, hvad det handler om og måske forklare nogle fagtermer på forhånd.

2019-medlemsmøde-3

Efter en kort sandwichpause og lidt kollegialt samvær startede næste oplæg.

2019-medlemsmøde-4

Her havde regionsbestyrelsen inviteret Professor Emeritus, Retsmediciner, Jørgen Lange Thomsen til at holde et oplæg om arbejdet som retsmediciner. Retsmedicinerne er placeret under universiteterne og dermed helt uafhængige af politiet. Det betyder, at de kan skrive erklæringer, der holder i retten. De skal kun være objektive og dokumentere. De behandler ikke.

Retsmedicinere ser faktisk flere levende personer end afdøde: Voldtægtsofre og gerningsmænd, børn der har været udsat for overgreb og deres gerningsmænd, narkoofre og spritbilister mistænkte osv.

Hvis en person har brug for medicin under de retsmedicinske undersøgelser (f.eks. hovedpinepiller eller fortrydelsespiller) kontaktes en ”rigtig” læge som kommer og ordinerer.

De retsmedicinske undersøgelser aftales i samråd med politiet, og det er også dem der betaler. Jørgen Lange Thomsen lagde ikke skjul på, at der blev lavet for få retsmedicinske obduktioner, og at dette kan true retssikkerheden. Det var et synspunkt, han ved flere lejligheder havde måttet stå på mål for på højeste sted, men han stod fast på sin holdning.

Han læste derefter et kapitel fra sin bog ”Liv og død”:
Det handlede om en tragisk sag, hvor en mor tog sine to børn med i døden ved at bedøve dem og derefter tænde en kuglegril i værelset, hvor de sov. Det betød, at de stille og roligt døde af kulilteforgiftning. Kapitlet første os igennem processen og de overvejelser, man havde været igennem, før løsningen på gåden blev fundet.

Alt i alt var det en god og hyggelig aften, og regionsbestyrelsen er glade for fremmødet. Mon ikke vi laver et lignende arrangement en anden gang?

2019-medlemsmøde-5

Særligt benyttede sider på dbio.dk