Du skal fremover på posthuset for at sende prøver til sygehuset

Postvæsnets nye forsendelsesbetingelser kan være en forhindring for smidig og hurtig udredning, siger en ledende overlæge. Artiklen er opdateret med rettelser fra Region Midtjylland.

dbio-Syddanmark
tarmkraeft2
Apparatur til screening af afføringsprøver: OC-sensor DIANA, som bruges på KIBA, Vejle.

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør

Det kan nu vare op til fem døgn inden dit brev når frem til modtageren. Det er for længe, når det handler om biologisk materiale.

Derfor skal borgere, der skal sende for eksempel afføringsprøver ifbm. inflammatoriske tilstande, sørge for at sende brevet med prøven som et kvikbrev, der skal sendes fra et posthus. Portoen er 27 kr., som i nogle tilfælde betales af regionen.

Postvæsenets nye forsendelsesprocedurer kan komme i vejen for hurtig og sikker diagnose, siger ledende overlæge, Lene Heickendorff fra Afdeling for Blodprøve og Biokemi på Aarhus Universitetshospital:

Afstanden kan være et problem

"Det er rigtig uheldigt, og det kan i nogle tilfælde betyde, at patientens undersøgelser og undersøgelsesprogram bliver forlænget, fordi der så skal tages en ny prøve inden de (patienterne) kan komme videre i deres udredningsprogram."

"Den eneste måde at sikre at prøven kommer frem til laboratoriet i tide, er at sende den som kvikbrev. Det skal være fremme næste dag. Det koster 27 kr. og det skal indleveres på et posthus. Men der kan være langt til et posthus, hvis man bor i et yderområde. Derfor kan det være overordentligt besværligt at deltage i folkeundersøgelser, som for eksempel screening for tarmkræft, hvis man bor i et yderområde og ikke er særlig mobil," siger Lene Heickendorff.
 
Den dyre porto skyldes ifølge Post Danmark at brevmængden er faldet enormt, og det har betydet voldsomme nedskæringer i medarbejderantallet, fortæller Bjørn Schiønning, journalist i Danmarks Radio.

Problematikken blev nævnt i radioavisen på P1, den 1. juli kl 12. Du kan lytte til indslaget her. Det ligger godt 10 minutter inde i programmet.

5/7-2016: I den oprindelige udgave af denne artikel fremgik det, at prøver ifbm. tarmkræft skulle sendes med kvikbrev. Det er IKKE tilfældet, da prøvematerialet er ”robust” nok til at kunne klare den længere posttid og forsat give valide resultater, forklarer Region Midtjylland.

Region Midtjylland påpeger desuden, at det ikke er altid borgeren, men nogle gange regionen, der skal betale de 27 kr., når en prøve sendes med kvikpost. Det er nu præciseret i artiklen.

Rubrikken er tilpasset ift. ovenstående rettelser. Vi beklager fejlene.

Særligt benyttede sider på dbio.dk