Tarmkræft-screening

Læs et referat fra medlemsarrangementet d. 16 maj 2017, hvor ca. 50 medlemmer deltog. Her var der nogle spændende oplæg omkring tarmkræft-screeningen i nordjylland.


Ca. 50 personer var tilmeldt arrangementet, som blev afholdt i konferencerummet ved Patologisk afsnit.

Første foredragsholder var overlæge Inge Bernstein, kir-gastroenterologisk afsnit. Hun fortalte om forløbet, hvis man som borger får en positiv fæces screening. Efter en positiv fæces screening vil en borger blive indkaldt til en endoskopi, hvor tarmen bliver undersøgt for polypper og knuder.

Hvis der er problemer med at få passage gennem hele tyktarmen, kan denne undersøgelse også udføres ved scanning. Samtidig med endoskopien vil eventuelle polypper blive fjernet og der vil blive sendt væv til undersøgelse for celleforandring.

Denne undersøgelse kunne overlæge Mikkel Eld, PAI, fortælle en del om.

Han viste billeder af både stilkede og ikke stilkede polypper og viste hvordan der blev udført snit, mærkning og farvning af vævet. Vi så hvordan farvningen viste, hvilke type væv det var og der blev vist cancer celler.

Derefter var det bioanalytiker Tina Beith Christensen som fortalte om opsamling og analysering af prøverne fra det landsdækkende tarmkræftscreening. Denne analysering bliver i Region Nordjylland foretaget på KBA, Frederikshavn, på et apparat DIANA, som er på størrelse med en pc.

Analysemetode er antigen/antistof. Instrumentet kan analysere ca. 180 prøver pr time. Laboratoriet modtager ca. 200-300 prøver om dagen til analysering for blod.

Der var stor spørgelyst blandt de fremmødte. Efter foredraget blev der serveret pizza fra Azzurra med forskellige sodavand til.

Særligt benyttede sider på dbio.dk