Referat fra medlemsarrangemnt

Mandag d. 18 september havde vi i dbio-Nordjylland et medlemsarrangement, der omhandlede smerter hos neonatale børn, samt D-vitamin til børn. Hvad er konsekvensen ved overdosering af D-vitamin.

Nyhed

​Sygeplejerske med. Antropolog Ph.d. Helle Haslund fortalte om smerter hos neonatale børn.

Først i 1987 var der en læge Anand der undersøgte om de for tidligt fødte børn kunne føle smerte. Præmature børn føler mere smerte jo tidligere de er født.

Smertereceptorerne er de første der udvikles. Først ved ca. 36. uge er de hæmmende smertetråde aktive. Hud der har været læderet udvikler flere smertesensorer.

Smerter lagres og huskes hos de præmature. Der findes et Comfort Neo skema til score af neonatale børns smerte.
Også forældre til for tidligt fødte børn har behov for ekstra opmærksomhed. Fx i mødre grupper, hvor der bliver sammenlignet med børnenes udvikling.

Afdelingslæge Jan Nybo fortalte om 75 x D-vitamin dosis til spædbørn.

Der blev vist et billede af den lille pige, som også har været i TV, som har fået alt for stort en kranie pga. overdosis.

De første tilfælde blev påvist 21.juli 2016 på Odense Universitetshospital.

Den normale dosis er 5 dråber 10 mikro gram opløsning, de forgiftede børn fik 5 dråber 750 mikro gram opløsning.

D-vitamin dråber er desværre ikke et lægemiddel men et kosttilskud. Derfor er midlet ikke underlagt lægemiddelloven og derfor ikke deklareret med batch nummer og udløbsdato.

Det er kun små spædbørn der har behov for D-vitamin, vi andre får nok D-vitamin i sommerperioden til resten af året. Mange læger bestiller alligevel analysen D-vitamin, som koster 30 kr. pr stk. at udføre. Vi udfører ca. 7100 D-vitamin analyser pr måned på Aalborg KBA.

Kursusudvalget takker for en rigtig interessant eftermiddag, hvor 35 medlemmer deltog.

Særligt benyttede sider på dbio.dk