Det psykosociale Beredskab COVID-19

I relation til den aktuelle COVID-19 epidemi har regionen etableret et psykosocialt beredskab. Beredskabets overordnede formål er at understøtte den mentale sundhed og trivsel hos ansatte i Region Nordjylland.

Af Rikke Skall, webredaktør

Psykologiske effekter af epidemier

Det forventes, at den øgede belastning på regionens arbejdspladser kan udgøre en trussel for de ansattes psykiske trivsel, arbejdsglæde og arbejdsdygtighed.

Det er veldokumenteret, at kriser øger stressniveauet hos mennesker. Kortvarig og let/moderat stress er en naturlig reaktion, der kan bidrage positivt til handling. Stress i en længere periode eller ekstrem stress på kort sigt kan dog have store konsekvenser for den enkelte ansatte.

Regionens ansatte er generelt vant til at håndtere pressede situationer. Udfordringen ved epidemier er imidlertid, at personalet ikke kun kortvarigt og afgrænset er i en øget stresstilstand (som f.eks. ved ulykker), men at stresstilstanden er øget over et ukendt tidsrum. Samtidigt er de ansatte selv udsat for smitterisiko.

Formålet med etableringen af et fælles regionalt psykosocialt beredskab er derfor at kunne stille en række indsatser til rådighed, der kan understøtte og forstærke de beskyttende faktorer i arbejdsmiljøet, i personalegruppen og i forhold til den enkelte ansatte.

I den nuværende situation skal arbejdsmiljøgrupper/TRIO´er påtage sig at løse alt hvad de selv kan, fuldstændig som de plejer. Det er ledelsen og TRIO's ansvar, at der igangsættes lokale initiativer, der fastholder og vedligeholder trivsel. Det er også ledelse og TRIO, der lokalt iværksætter alment forebyggende indsatser, der kan håndtere tegn på tidlig mistrivsel.

Man kan derfor sige, at det er ledelse og TRIO, der kommer til at spille den allervigtigste rolle i det psykosociale beredskab.

Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkoordinator støtter TRIO'en'

Viser der sig psykosociale problemstillinger, som TRIO ikke selv kan løse - eller har brug for støtte til - er det derfor helt centralt, at der er mulighed for at få hjælp og understøttelse hurtigst muligt. TRIO kan som vanligt kontakte den fungerende sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkoordinator i virksomheden.

Psykosocialt beredskab yder hjælp

Derudover er det psykosociale beredskab etableret som en ekstra foranstaltning, der kan kontaktes uden om sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkoordinator. Beredskabet kan yde hjælp til psykosociale problemstillinger i forbindelse med Covid-19 f.eks. gennem sparring, rådgivning, debriefing og individuelle samtaler.
Tænker du, at din arbejdsplads kunne have gavn af det psykosociale beredskab, skal du tage fat i din lokale TR og AMiR. Så kan I sammen finde ud af hvad og hvordan I kan få gavn af det psykosociale beredskab.

Særligt benyttede sider på dbio.dk