Kongres i ord og billeder

DBIO- kongres i Odense 20-21. november 2018 i ord og billeder 25 delegerede, en suppleant, et par gæster – og så lige en afgående regionsformand tog turen fra Midtjylland til den smukke, gamle bydel i Odense

Nyhed

​25 delegerede, en suppleant, et par gæster – og så lige en afgående regionsformand tog turen fra Midtjylland til den smukke, gamle bydel i Odense for sammen med næsten 100 andre bioanalytikere fra de øvrige regioner, Grønland og Færøerne at fastlægge dbio´s arbejde de næste tre år

Kongressen starter allerede på generalforsamlingen

Tilbage på generalforsamlingen i september var der valg af delegerede til dbio´s kongres, som løber af staben hver tredje år. Kongressen er det øverste organ i dbio, og det er kongressen, som kan vedtage vedtægtsændringer, foreslå områder som vores forening skal arbejde med og fokusere på de næste tre år, og ikke mindst fastlægge formand, næstformænd og regionsformændenes honorar OG jeres kontingent for den kommende kongresperiode.

Delegationen fra Midtjylland bestod af de 11 regionsbestyrelsesmedlemmer og 14 valgte repræsentanter, samt en valgt suppleant, som var klar til at træde til, hvis der skulle ske forfald under kongressen.

De delegerede er valgte indtil næste kongres i 2021 og skal træde sammen igen i tilfælde af, at det bliver nødvendigt at indkalde til en ekstraordinær kongres i perioden inden.

Forslag i hobetal fra Midtjylland

Billede7

dbio-Midtjyllands delegation var traditionen tro særdeles flittige og iderige under de to optaktsmøder, og det resulterede i to ændringsforslag til vores foreningsvedtægter og ikke mindre end 9 øvrige forslag, som blev præsenteret af delegerede fra dbio-Midtjylland.

Forslagene handlede om alt lige fra en ønsket grønnere profil i dbio over en forbedret og mere brugervenlig hjemmeside, til etablering af en database indeholdende alle de gode ideer og data fra kvalitetstest og udviklingsprojekter, som sker ude på laboratorierne.

I år var der rekordmange forslag, som skulle fremlægges på kongressen, hele 45 af slagsen. Et nyt elektronisk afstemningssystem, udviklet af dbio’s IT-konsulent, skulle stå sin prøve.

Det hele forløb med upåklagelig præcision, og derudover kunne vi i delegationen glæde os over, at alle vores forslag, som blev sat til afstemning, blev stemt igennem med overbevisende flertal.

Programmet og samtlige indkomne forslag kan ses i kongresrummet på dbio´s hjemmeside her:

https://kongres.dbio.dk/?do=agenda

Her kan man klikke ind på alle punkter og læse begrundelserne for vedtægtsændringsforslag og alle de andre forslag.

Billede11

Spørgsmål om hovedorganisation udløser ekstraordinær kongres

Det allerførste forslag om en vedtægtsændring omhandlede dbio´s tilhørsforhold til hovedorganisationen, indtil nu FTF.

Hovedbestyrelsen i dbio ønskede mandat til fremadrettet selv at kunne træffe beslutning om eventuel at skifte tilhørsforholdet til en anden hovedorganisation, og det rejste som forventet en livlig debat.

”Passer vi ind i den nye fusionerede hovedorganisation, hvor LO og FTF til januar slås sammen til Fagbevægelsens Hovedorganisation? ” 

”Passer vi overhovedet ind i dét, som er alternativet, nemlig Akademikernes Centralorganisation?”

” Hvad sker der med Sundhedskartellet, nu fysioterapeuterne allerede har bestemt sig for at forlade FTF og gå til AC? ”

Og ikke mindst:  ”Hvad ønsker og tænker fremtidens bioanalytikere? ”

Det udviklede sig til en ren valggyser med den snævreste stemmemargin (se punkt 7.1.1). Kongressen forkastede hovedbestyrelsens forslag og dermed skal beslutning om eventuelt skift af hovedorganisation træffes på en ekstraordinær kongres i løbet af 2019.

Synliggørelse af medlemsfordele og forbedret hjemmeside

Majken Sand og Marianne Schou Martiny fra dbio-Midtjylland var på talerstolen og fremlægge et forslag om at gøre medlemsfordelene mere synlige. dbio har en række tilbud til medlemmer om høj rente på lønkontoen, kontante fordele og indkøb. Og disse tilbud skal selvfølgelig bruges til at få lønnen til at række lidt længere, så en afbalanceret synliggørelse uden ”spam” blev naturligvis vedtaget ved afstemning.

Billede12

dbio´s medlemskab af rabatordningen Logbuy blev også sat til afstemning, og det var et emne, som fik mange talere op for at markere deres synspunkt. Dbio betaler lige nu omkring 20,- årligt pr. medlem til Logbuy, og kunne disse penge bruges bedre andetsteds? Forslaget fra dbio-Syddanmark om udmeldelse blev dog forkastet ved denne kongres, men der ønskes inden næste kongres en undersøgelse af, hvad vi reelt opnår ved dette medlemskab. Hvis I ikke allerede kender til Logbuy, så kan I finde det på dbio´s hjemmeside – brug det – der er mulighed for gode rabatter!

Den manglende synliggørelse kunne måske til dels skyldes en lidt uigennemsigtig dbio-hjemmeside. En logisk opbygget og intuitiv hjemmeside giver større medlemsinddragelse og lettere adgang til faglige fora, og selv de garvede repræsentanter finder deres Insite uoverskueligt lige nu.

Johanne Hedegaard og Carsten Hvilshøj Clausen fik overvældende 98 % af de delegeredes tilslutning med deres forslag om en opdatering og forbedring af hjemmesiden.

Billede13

Pulje til projekter og oprettelse af database

Ved kongressen i 2015 blev der oprettet en midlertidig pulje til støtte til regionale projekter med landsdækkende perspektiv. Denne pulje har i den forløbne periode været i spil her i regionen med tildelte midler til et projekt om samarbejde mellem bioanalytikeren og andre sundhedsprofessionelle, det såkaldte ”Holstebro-Struer-projekt”.

Ulla Saabye Steffensen har været entusiastisk foregangskvinde i projektet, og det indbragte hende meget velfortjent også dbio-prisen, som blev overrakt ved kongressen. Tillykke Ulla!

Puljen blev efter forslag fra dbio-Midtjyllands regionsbestyrelse forlænget i de næste tre år, og den gode idé til et nyt projekt er helt sikkert derude, så bare kom i tænkeboks!

Læs hele nyheden om Ulla og dbio-prisen på dbio´s hjemmeside.

Sammen med Tine Østbjerg havde Ulla også indsendt et forslag om oprettelse af en national database, hvor professionen kan dele data og resultater fra såvel store som mindre projekter, som udføres rundt omkring på laboratorierne.

”Vi behøves jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, lad os dog dele erfaringerne!”, lød det i begrundelsen for forslaget, som blev vedtaget. Hovedbestyrelsen i dbio skal i løbet af kongresperioden undersøge mulighederne for oprettelsen af en sådan database.

Hvad gør vi, når vi stilles personligt til ansvar i vores arbejde?

Bioanalytikere får i stigende grad mulighed for selvstændighed i professionen, og det medfører, at den enkelte bioanalytiker står med fuldt navn ved svarafgivelse. Du kan i bedste fald blive mødt af den søde nabo, som bare lige skal høre lidt om prøvesvaret, som han kan se, at du har stået for. Og i værste fald blive kontaktet af en frustreret borger, som har fundet frem til dit navn på sundhed.dk.

Billede14

Charlotte Duelund Mejborn, Lotte Koch og Majken Sand havde indsendt et forslag om, at dbio skal synliggøre støtteforanstaltninger i forbindelse med klager fra borgere i forbindelse med udøvelsen af vores profession. Forslaget blev på kongressen endvidere udvidet med en henstilling til, at dbio skal arbejde mod en anonymisering i offentligheden af den enkelte bioanalytiker, hvor det fulde navn kan erstattes af regions-id eller initialer.

Forslaget blev vedtaget med 111 ja-stemmer ud af 117 mulige.

Bæredygtig profil og en grønnere forening

” Det drejer sig jo ikke om, at vi skal til at cykle rundt til regionsmøder og generalforsamlinger, men om at træffe de valg, som giver mening og er godt for vores miljø, ” lød det fra Lina Helbæk Nielsen og Ruth

Billede15
Szöke Skovgaard på talerstolen, da deres forslag om øget fokus på bæredygtighed blev fremsat og vedtaget ved afstemningen.

Fagbladet bliver allerede trykt på miljøvenligt papir, og vidste I for eksempel, at dbio´s hjemmeside allerede er CO2-neutral?

Fagbladet er meget populært som trykt udgave blandt medlemmerne, men hvis man synes, at man vil hjælpe miljøet på vej og godt kan undvære det, er der faktisk allerede nu mulighed for at framelde papirudgaven på hjemmesiden (hvis man altså kan finde knappen til det …)

Stærke forslag fra Fagligt udvalg

Fagligt udvalg arbejder med mange aspekter indenfor bioanalytikerprofessionen, og Marianne Schou Martiny, Else-Marie Klærke og Karin Vestergaard var på vegne af udvalget på talerstolen.  De præsenterede forslag om oprettelse af Bachelorprisen til de studerendes projekter, dannelse af et korps af professionsetiske ambassadører og afdækning af, hvordan efteruddannelse kan etableres, så de generalistuddannede kan opnå specialistviden. Alt blev godkendt af kongressen.

Bioanalytiker i beta

Der var en livlig farten frem og tilbage fra pladserne op til talerstolen på podiet, når forslagene blev fremlagt og begrundet. Dejligt at se og høre så mange forskellige bioanalytikere og ikke mindst den lille delegation af engagerede studerende – det tyder godt for fagets fremtid!

Hvis der er forslag fra den meget lange liste, som lyder interessante og ikke har fået opmærksomhed i dette nyhedsbrev, så tøv endelig ikke med at tage kontakt til en af de 25 delegerede her fra regionen og hør mere om, hvad der ligger bag det skriftlige forelæg.

Udover de mange forslag som blev sendt til afstemning, arbejdede kongressen tirsdag eftermiddag med temaet ”Bioanalytiker i beta ” – også titlen på særnummeret af danske bioanalytikere nr. 11, som indeholder hovedbestyrelsens beretning.

Billede17

Farvel – og goddag

Og sidst men ikke mindst blev kongressen 2018 også en ”farvelkongres” ud over det sædvanlige.

Vi sagde farvel til Bert Asbild efter ti år i formandsstolen, og farvel til de tre mangeårige regionsformænd Birgitte Scharff (Hovedstaden), Britta Mølgaard (Nordjylland) og sidst men ikke mindst vores egen Mette Thomsen. Tak for jeres helt uvurderlige og kæmpestore indsats for de danske bioanalytikere gennem jeres virke.

Men hvor der er et farvel, er der heldigvis også et goddag.

Det nye forretningsudvalg trådte i funktion ved kongressens afslutning – goddag til formand Martina Jurs og de to nyvalgte næstformænd Katja Wienmann Bramm og Bitten Kaanbjerg Kristensen. Stort tillykke til jer, og vi glæder os til at arbejde sammen med jer. Selv om vi kommer til at savne dig, Bitten, her i Midtjylland.

Særligt benyttede sider på dbio.dk