Interview med en Arbejdsmiljørepræsentant

De første valg til Arbejdsmiljørepræsentant er her i januar 2021, og i den anledning har jeg interviewet en AMiR, for at synliggøre arbejdet som AMiR

dbio-Hovedstaden

Af Lone Bojesen, webredaktør

Siham Berrhili er AMiR på Afdeling for Patologi, Herlev og Gentofte Hospital, og hun har været AMiR i ca. 4 år.

Siham 2 330p

Hvorfor stillede du op som AMiR?

Jeg stillede op, fordi jeg gerne ville have nogle udfordringer og udvikle mig. Egentlig vidste jeg ikke så meget om hvad AMiR rollen gik ud på, så jeg kastede mig bare ud i det. Jeg er en af de stille piger, så jeg blev glædeligt overrasket over at blive valgt. Det var en kæmpe anerkendelse fra mine kolleger. Jeg ville gerne om bag kulisserne, og være med til at gøre en forskel.

Hvad ville du sige at jobbet kræver af en person?

Først skulle jeg ind i rollen som AMiR, og her kom jeg ud på forskellige kurser, hvor man får dannet nogle relationer til andre, der også sidder i samme båd. Det jeg har lært, er at lytte til mine kolleger, og prøve at hjælpe så meget som muligt med at løse opgaver, og stadig vide at det ikke er alting jeg kan løse og at ting tager tid. Det er ikke sådan at man kan vise alt sit arbejde, det foregår og der sker ændringer i forhold til sikkerhed, men det er ikke altid synligt. Det sker løbende, og man skal som person være stolt af det man opnår. Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle stå til hvert møde og sige en hel masse og gøre mig klog, men det er ikke det det går ud på. Det går ud på, at mine kolleger har det godt sikkerhedsmæssigt og trivselsmæssigt, og ved de kan opsøge mig ved behov. Man får rigtig mange gode venner. Alle mulige fra hele hospitalet, som man ikke ellers snakker med, forskellige konsulenter, og man kommer tættere på mellemlederne på en anden måde, så man føler sig som et bindeled mellem mange mennesker. Det er rigtigt fedt og jeg føler mig vigtig i den rolle både for mig selv og mine kolleger, og føler at det jeg laver, har stor betydning. Vi prøver at være synlige på afdelingen gennem nyhedsbreve og opslagstavler, hvor man har mulighed for selv at opsøge information. Synlighed er vigtig for mig, i forhold til at mine kolleger ved, at de kan komme til mig, lige meget hvad jeg har gang i. Synlighed som tilgængelighed. Jeg har også lært at tale lidt højere, og formulere mig bedre. Det kan nemlig godt være grænseoverskridende at tale til en forsamling i starten, men når man er sikker i sit fag, og når man bliver dygtigere, så bliver det lettere.

Hvilke kurser havde du størst glæde af?

Der var et kursus hos dbio, hvor der kom en psykolog, som var rigtig dygtig, og underviste i kommunikation, f.eks. det at kunne sige ting uden at gøre en person ked af det. Det er vigtigt for vores arbejde og har betydning for vores patientsikkerhed. Man skal kunne turde opsøge og stille spørgsmål til hinanden. Det kursus fik jeg rigtig meget ud af. Årskursus hvor man mødes på tværs både TR og AMiR, der får man også relationer til andre og snakker sammen på en anden måde, der er rigtig meget vidensdeling. Generelt er kurserne i dbio rigtig gode. AMiR møderne i Regionen er også gode, f.eks. det seneste om COVID, som foregik online. Her var det dejligt at dele frustrationer og erfaringer med andre. F.eks. skadeanmeldelse som vi skal blive meget bedre til på vores afdeling, og på mødet kan jeg se hvor langt andre er nået. Jeg skulle også lære at huske på, at der er meget hjælp at få i dbio. Netværket er vigtigt. Onlinemøderne har været meget anderledes, men det virker og man skal ikke bruge tid på transport. Jeg kan godt lide at man kan snakke i krogene på de fysiske møder. Det giver noget mere især i forhold til det relationelle.

Hvad mener du er din vigtigste rolle på afdelingen?

Min vigtigste rolle er at mine kolleger kan være sikker på, at arbejdsforholdene er sikre at arbejde i. Vi har rigtig meget, der kan være risiko ved. Det er også vigtigt at kunne lytte, og være tilgængelig. Arbejdsmiljø er et fælles ansvar, så hjælp til selvhjælp er en af min største succesoplevelser.

Hvad er din vigtigste rolle i forhold til dbio?

At vide man kan få noget hjælp. At kunne videresende personer, der har brug for mere eller anden hjælp. Samarbejde med TR, som har et tættere forhold til dbio. Jeg får mange TR spørgsmål, da rollerne nogle gange overlapper hinanden, og nogle sager kan være svære at slippe, selvom de er overgivet til TR eller dbio.

Hvad er de største udfordringer som AMiR på afdelingen?

Nogle gange laver jeg et kæmpe forarbejde til at implementere noget nyt, og her kan min udfordring godt være en følelse af, at der ikke sker noget. Det tog f.eks. 3 år at få nye stole. Kemikalieemballagesortering har også været udfordrende med flere møder med kemikonsulenten, hvor vi har lavet et flow, og nu vil jeg gerne i gang men det kan godt være svært, da jeg skal have flere kolleger ind over, og den proces tager tid. Udfordringen er at have gjort et godt stykke arbejde, og når det skal implementeres, skal jeg være afhængig af andre så vi kan trække det ind sammen. Der har været udskiftning i både AMiR sammensætningen og ledelsen, hvilket har medført ændringer i arbejdsformerne. Nuværende leder uddelegerer opgaver, og viser tillid til at jeg godt kan selv og må selv. Der har jeg så valgt at samarbejde mere med mellemlederne, fagspecialister og ressourcepersoner, hvor jeg mener, at de skal vide det samme, når det drejer sig om sikkerhed. Det er positivt og jeg har virkelig udviklet mig ved at få denne tillid fra arbejdsmiljølederen. Det er også vigtigt at få tid til arbejdet som AMiR.

Hvad har været din bedste oplevelse?

Der har været mange gode. Den seneste var, at vi har fået en container til plastaffald tættere på afdelingen, så vi ikke skal gå langt for at sortere plast. Det tog flere besøg fra den ansvarlige for affaldssortering, inden de forstod, hvor meget plast vi har og hvor vigtigt en container til plast var for vores affaldssortering. Da jeg selv henvendte mig, var de ikke villige til at opstille en container til plast, men via et tæt samarbejde med en af mellemlederne, fik vi det igennem. Jeg er også tovholder på min leders projekt omkring ergonomi på afdelingen, og her vil jeg gerne vise mig som et godt eksempel, og vise at vi kan godt sammen. Jeg har lavet en kemisk risikovurdering, som er en rapport, og det har været et kæmpe arbejde. Kemikonsulenten har valgt at bruge min rapport som et eksempel for andre afdelinger, og det har været en fed oplevelse. Hun vil gerne have mig med ud til afdelingerne, for at fortælle hvordan jeg har grebet det an, hvilke udfordringer der har været og hvilke gode oplevelser jeg har fået undervejs.

Har du gode råd til dem, der overvejer at blive AMiR?

Stil op! Man bliver kun dygtigere, og man behøver ikke kunne det, for man lærer undervejs. Man danner relationer til andre AMiR især i dbio, og de er rigtig vigtige. I mine øjne kan alle være AMiR, for man får rigtig mange værktøjer at arbejde med, og man kan altid få hjælp og støtte af dbio og andre. Hvis jeg ikke bliver valgt igen, vil jeg stadig hjælpe der hvor jeg kan, for det er en erfaring og kompetence, som man tager med sig resten af livet.

Er der nogle egenskaber, der er vigtige som AMiR?

Ja det med at lytte og være klar over, at man ikke kan svare på alt, og ikke at forhaste sig.

Er der nogle sidste ord fra dig til nye AMiR?

Man skal fokusere på de gode oplevelser. Udfordringer kan være gode, og man kan udvikle sig meget af dem.

Særligt benyttede sider på dbio.dk