Bioanalytiker og etisk ambassadør i dbio-Hovedstaden

Etik ambassadør i dbio-Hovedstaden Louise Svane Petersen præsenterer sig selv for medlemmerne.

Af Lone Bojesen, webredaktør

Mit navn er Louise Svane Petersen, jeg arbejder i Klinisk Immunologisk Afdeling, Blodbanken på Herlev og Gentofte Hospital, Herlev matrikel. Og så er jeg etisk ambassadør i dbio-Hovedstaden. Det er min ambition at være med til at gøre etik til noget man taler sammen om i kaffepausen på arbejdspladsen.

Etik ambassadør

Hvad vil det så sige at være etisk ambassadør i dbio? Ja, det er jeg ved at lære meget mere om sammen med etik ambassadørerne fra de fire andre regioner i dbio. Vi mødtes på et 3 dages kursus i januar 2020 om etik for bioanalytikere med deltagelse af vores respektive formænd fra regionerne. Det var spændende og lærerigt. Der blev taget en masse initiativer til at synliggøre etiske dilemmaer i hverdagen for bioanalytikere. Men så kom Covid-19, alle møder blev aflyst. IFBLs kongressen hvor etik ambassadørerne efter planen, skal deltage med en poster og et oplæg, er foreløbig udskudt til 2021. Og etik ambassadørerne? Ja, vi har løbet lige så stærkt som alle andre andre bioanalytikere siden nedlukningen i marts.

Jeg ville også gerne have rørt surdej, savnet selskabelighed, udlandsrejser og at kramme hinanden på kryds og tværs. Sådan er der ikke mange bioanalytikere der har oplevet pandemien, vel? Og ja, jeg har følt en vis misundelse og længsel efter hjemmearbejdspladsens trygge afskærmning. Og alligevel, aldrig har mit arbejde været mere meningsfuldt og samfundsnyttigt. Det er næppe bioanalytikerne som oplever frygt for arbejdsløshed, men måske er ens samlever blevet fyret eller er særligt sårbar for smitte? Jeg er meget optaget af de etiske aspekter af pandemien for vores faggruppe. Er det trygt nok for os at passe vores job? Kan vi stole på Sundhedsstyrelsens anbefalinger om værnemidler ved patientkontakt eller afstemmes retningslinierne i for høj grad efter de praktiske omstændigheder og forsyningskæder? Det skal være trygt at være i sundhedsvæsenet, både for patienterne og os som arbejder der.

Et andet etisk dilemma som optager mig er ulighed i sundhedssystemet eller mere præcist, den veldokumenterede ulige adgang til sundhed i Danmark, hvor den veluddannede patient som kan navigere i systemet og selv opsøger målrettet behandling, får en bedre sundhedstilbud med flere sunde leveår til følge, end den svage patient som har svært ved at forstå, hvordan sundhedssystemet er opbygget og simpelt hen mangler en tovholder til at samle trådene og opsøge den bedst mulige behandling. Det er ikke en problemstilling vi bioanalytikere har stor indflydelse på som faggruppe, men vi kan gøre vores til at støtte den svage patient med kognitive, sproglige, kulturelle eller sociale udfordringer når vi møder dem i vores arbejde. Patienter er ikke ens og nogle kræver mere tid, omsorg, velvillighed og bedre faglige kompetencer end andre. Og det er vigtigt at vi som faggruppe er i stand til at støtte den svage (eller vanskelige) patient ved at bygge bro over informationskløften med vores faglighed.

Hvis du har oplevet et etisk dilemma i din hverdag som bioanalytiker, som du ønsker at dele med dine fagfæller er du velkommen til at kontakte mig. Skriv til dbio-hovedstaden@dbio.dk og angiv at din henvendelse er til etik ambassadøren Louise.

Særligt benyttede sider på dbio.dk