dbio om OK21-forhandlinger: Venter på statens forlig

Forhandlingsfællesskabet mødtes tirsdag med regionerne for at tale om bl.a. løn og frit valg, men så længe statens forlig ikke er på plads, kender man ikke økonomien. "OK21 skal afspejle, at alle faggrupper er værdsatte," siger Martina Jürs.

Nyhed
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, konsulent og Niels C. Jensen, journalist
MJU-26-1-insta

Forhandlingerne om en ny overenskomst er gået ind i en afgørende fase, lige nu afventer man statens forlig, som sætter rammen for, hvor meget lønnen stiger. Foto: dbio​

”De ansatte i sundhedsvæsnet knokler, og derfor skal OK21 også afspejle, at alle faggrupper er værdsatte og uundværlige for at løfte sundhedsvæsnets opgaver. Det handler om et bæredygtigt arbejdsliv, men det handler i lige så høj grad om løn, når vi forhandler overenskomst," siger formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, efter dagens forhandlinger.

En af de største knaster i overenskomstforhandlingerne er, hvor meget lønnen skal stige. Regionerne har fokus på, at overenskomsten fornys indenfor en samfundsøkonomisk ansvarlig ramme. Forhandlingsfællesskabets krav er, at medarbejderne som minimum bevarer købekraften.

Lige nu afventer man statens forlig, som sætter rammen for, hvor meget lønnen stiger. Statens forhandlere er i gang og forventes at afslutte i midten februar.

En afgørende fase

Forhandlingerne om en ny overenskomst er gået ind i en afgørende fase. Fagforeningernes krav og ønsker blev præsenteret for regionerne i december og januar. Tirsdag mødtes Forhandlingsfællesskabet, som repræsenterer 51 organisationer, med regionerne for at tale om, hvor meget lønnen skal stige, vilkår omkring børns sygedage og ønsket om en fritvalgsordning.

Formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, er en del af forhandlingsdelegationen og sad med ved de virtuelle forhandlinger. 

En række arbejdsgrupper arbejder nu videre med kravene, og både Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet, som forhandler overenskomsten, arbejdstidsaftalen mv., mødes igen i næste uge med regionerne. Målet er en ny overenskomst senest 28. februar 2021, som kan træde i kraft den 1. april 2021.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk