dbio og Danske Regioner samarbejder om et godt arbejdsmiljø på KMA'erne

Den 7. oktober 2020 sendte Danske Bioanalytikere forslag til Danske Regioner om, hvordan vi ser, at de som arbejdsgivere kan bidrage til at lette det psykiske og fysiske arbejdspres på bioanalytikere og laboranter, som er ansat i de mikrobiologiske afsnit

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent

Arbejdsmiljø, ryg
Danske Bioanalytikere har blandt andet foreslået, at bioanalytikere tilbydes adgang til behandling og rådgivning hos fysioterapeut i arbejdstiden, som et led i at styrke arbejdsmiljøet.​ Arkivfoto: Colourbox

”Covid-19 epidemien handler ikke kun om maskiner, reagenser og mangel på udstyr i laboratoriet. Der er også den menneskelige side, der skal tages vare på. De bioanalytikere og laboranter, som hver dag tester i tusindvis af Covid-19 tests, skal kunne holde til det massive arbejdspres, som ikke ser ud til at blive mindre foreløbigt”, siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Pauser, fysioterapi og rådgivning

dbio har, ud fra en kombination af tilbagemeldinger fra medlemmer samt dbio’s egen viden om arbejdsmiljø fremsendt helt konkrete forslag til Danske Regioner såsom, at medarbejderne får sikret pauser og ro i spisepausen, ordning med fysioterapi i arbejdstiden og let adgang til psykologisk rådgivning. 

På det mere overordnede niveau foreslår dbio tilbud om professionel arbejdsmiljørådgivning til såvel ledere som arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter. For eksempel om, hvordan arbejdet kan tilrettelægges anderledes og organiseres, så uforudsigelighed og stress mindskes.

”Vores intention er at sikre en bredere adgang til arbejdsmiljømæssig rådgivning, også ekstern, end der ses i dag – og at denne adgang tydelig gøres over for ledere og repræsentanter”, siger dbio-næstformanden.  

Invitation fra Danske Regioner​​​​​​​​​​​​​

dbio mødtes den 14. august med Danske Regioner for at diskutere, hvordan Danske Regioner som arbejdsgivere kan hjælpe medarbejdere og ledere i de klinisk mikrobiologiske afdelinger i den aktuelle situation. Både vi og Danske Regioner er enige om, at situationen er kritisk.

”Jeg ser det som meget positivt, at Danske Regioner ønsker at indgå i dialog med os om forslag til løsninger, der kan understøtte arbejdsmiljøet. Jeg ser derfor frem til den videre dialog med Danske Regioner om realisering af forslagene”, siger Katja Wienmann Bramm.

”dbio er af den overbevisning, at der skal noget andet til, end vi plejer. Det nytter ikke at hælde gammel vin på nye flasker. Vi skal tænke andre løsninger indenfor de håndtag, vi normalt drejer på. Det er en helt særlig situation, vi står i lige nu - og denne tid er ikke overstået om få måneder, derfor er vi også glade for den dialog, vi har med Danske Regioner”, konstaterer Katja Wienmann Bramm. 

Hun opfordrer desuden bioanalytikere og laboranter i de klinisk mikrobiologiske afdelinger til fortsat at give dbio input i forhold til de udfordringer, de står overfor. 

”Vi hører meget gerne fra jer. Også gerne med løsningsforslag”, siger hun. 

Danske Bioanalytikere har i korte træk foreslået følgende til Danske Regioner:

  • ​​Rådgivning om arbejdsmiljø
    • At lederne  tilbydes arbejdsmiljørådgivning fx i forhold til organisering og tilrettelæggelse af arbejdet.
    • At TRIO’en/MED tilbydes arbejdsmiljørådgivning fx i forhold til forebyggelse og håndtering af stress. 
  • ​Restitution og pauser
    • At medarbejderne uforstyrret får afviklet deres frokostpause, at der er fokus på variation i arbejdet, fagligt samspil og fysiske og mentale pusterum.
  • Adgang til fysioterapi
    • At medarbejderne tilbydes adgang til behandling og rådgivning hos fysioterapeut i arbejdstiden. 
  • ​Let adgang til psykologisk rådgivning
    • At medarbejder og leder direkte skal kunne kontakte den psykologiske rådgivning, som deres respektive region her aftale med fx Falck Healthcare - modsat i dag, hvor kontakten foranlediges gennem nærmeste leder.  
  • ​Webinar
    • dbio foreslår derudover anvendelse af webinarer, som en mulighed for at få formidlet viden om fx stress, forandringer, arbejdsmiljøviden mv.  dbio har selv  i løbet af perioden med Covid-19 afholdt to webinarer ”Pas godt på dig selv i en krisetid” for alle medlemmer og et for lederne med titlen ”Hold balancen som leder” – netop med afsæt i at nå ud med viden, som kan genbesøges og som et supplement til medarbejderne og lederne i denne særlige tid. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk