15-09-2020

dbio’s kritik af teststrategien bragt op på tirsdagens corona-pressemøde

Sundhedsministeren fastholder den fri adgang til test for Covid-19, men anerkender, at bioanalytikerne ”løber utroligt hurtigt og gør en kæmpe indsats.” Men ”det skal de altså forsætte med”, sammenfattede han.

​​​​​​​​​Af Helle Broberg Nielsen, journalist

​Danske Bioanalytikere og formand Martina Jürs dannede afsæt for to af de afsluttende spørgsmål på tirsdagens corona-pressemøde i Eigtveds Pakhus. I fredags bragte online-mediet Altinget et længere indlæg, hvor dbio oplister svaghederne ved den nuværende teststrategi, hvor alle når som helst, og så mange gange de måtte ønske det, kan booke en test for Covid-19 på nettet. 

I indlægget peges desuden på en række konkrete områder, hvor strategien med fordel kunne strammes op. I sidste afsnit hedder det bl.a.:
 
”Det ensidige og meget kostbare fokus på Covid-19 går desuden allerede nu ud over personaleressourcerne til andre laboratoriespecialer og dermed anden kritisk diagnostik. Det vil sige – går ud over andre patientgrupper, der må vente på at blive udredt.”

Altingets sundhedsredaktør, Signe Løntoft, forsøgte på den baggrund af få sundhedsminister Magnus 
Heunicke til at svare på, om der ”ikke findes en grænse for adgangen til fri test”; om der ikke er et øvre loft for testkapaciteten, når det bl.a. allerede nu ”går ud over personaleressourcerne til andre laboratoriespecialer.”

Sundhedsministeren fremhævede endnu engang den massive danske testvolumen – den ”brede samfundstestning, hvor vi finder mange af de smittede”, som han sagde. Og kvitterede for, at ”især bioanalytikerne løber utroligt hurtigt og gør en kæmpe indsats. Vi kan ikke være nok taknemmelige ...”

Men ministeren rundede af med at konstatere, at både ”dem i laboratorierne og dem i testteltene skal fortsætte med at gøre det arbejde.”

Pressemødet kan ses på dette link. Indslaget med henvisning til dbio’s udspil ligger ved 1.05.20.

LinkedIn Email Twitter