"Vi har selv opsat, valideret og implementeret analyser for coronavirus"

Ledende overlæge Svend Ellermann-Eriksen fra Klinisk Mikrobiologi på AUH anfægter artikel på dbio.dk: ”Vi har selv opsat, valideret og implementeret analyser for coronavirus. Serum Instituttet har ikke hjulpet systematisk".

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Foto KMA AUH
Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshosptal er en af de seks mikrobiolgiske afdelinger, der har til opgave at analysere prøver for coronavirus COVID-19.

Den 27. februar bragte dbio.dk en artikel, hvor der stod:

Fem klinisk mikrobiologiske afdelinger rundt om i landet er i færd med at implementere analyser for coronavirus. De skal supplere laboratoriet på Statens Serum Institut, som giver dem instruktioner i arbejdet. Sygehusene har i forvejen det nødvendige udstyr til analyserne. Det bruges også til analyser for andre sygdomme.

Statens Serum Institut giver de fem afdelinger opskrifter på den specifikke analyse. Hvordan det skal udføres, kontroller osv.

”Afdelingerne har ekspertisen og teknologien. De samarbejder med de infektionsmedicinske afdelinger på deres hospitaler. Dermed har vi et større beredskab og kan analysere hurtigere, hvis sygdommen breder sig til Danmark i lidt større omfang,” siger virusprofessor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

KMA: Vi har fremstillet egne prober 

Den artikel er faldet ledende overlæge fra Klinisk Mikrobiologi i Aarhus, Svend Ellermann-Eriksen for brystet.

”Serum Instituttet har som sådan ikke hjulpet systematisk med implementering af analyser for corona. Det eneste, KMAérne fik oplysning om, var, hvilke kommercielle kits de anvendte til deres analyser. Kits, som vi ikke kunne fremskaffe, da de var i restordre. I stedet har vi fået fremstillet vores egne prober ud fra  WHO's anbefalinger. Vi har selv sat analysen op".

KMA: Selv produceret DNA til kontrol

"Dog fik vi på speciel anmodning en lille smule af SSI's kunstige positive kontrol til initial check af vores analyse. Derefter har vi selv fået produceret et stykke kunstigt DNA, som vi kan bruge som kontrol. Ligesom vi også selv har måttet distribuere positivt smittemateriale til andre mikrobiologiske afdelinger i landet," siger Svend Ellermann-Eriksen.​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk