Ytringsfrihed som offentligt ansat: Hvad må jeg egentlig sige?

Pædagoger, politifolk og bioanalytikere skal kende deres rettigheder, når de ytrer sig offentligt. Derfor har Justitsministeriet udgivet en vejledning, som skal skabe klarhed om rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed.

Nyhed
ftf_ytringsfrihed
58 procent af de ansatte i regionerne har intet eller ringe kendskab til reglerne om ytringsfrihed. Det viser en undersøgelse af ansattes ytringsfrihed, som hovedorganisationen FTF har foretaget blandt 4.800 ansatte. Foto: FTF

Af Niels C. Jensen, journalist

Offentligt ansatte har i dag en udstrakt ytringsfrihed, men der er behov for at højne kendskabet til reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed hos både ansatte og ledere i det offentlige.

"Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at bl.a. sygeplejersker, lærere og fængselsbetjente deler deres viden i den offentlige debat. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye udgave af vejledningen kan skabe klarhed om reglerne for ytringsfrihed for offentligt ansatte."

"Jeg håber, at vejledningen kan inspirere til, at man på den enkelte arbejdsplads får talt om de ansattes ytringsfrihed," sagde daværende justitsminister Søren Pind i forbindelse med udgivelsen.

Regeringen besluttede i april 2016 at styrke oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed på baggrund af en betænkning fra et ekspertudvalg. Justitsministeriet har derfor udgivet en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, som skal gøre omfanget af de ansattes ret til at ytre sig klart for både ansatte og ledere i det offentlige.

Hvad må jeg sige?

  • Du skal gøre det klart, at du udtaler dig på egne vegne og ikke på myndighedens vegne.
  • Du må ikke bryde din tavshedspligt.
  • Du må ikke udtale dig på en freds- eller æreskrænkende måde, f.eks. ved at fremsætte injurier.
  • Du må ikke udtrykke dig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for dit eget arbejdsområde.
  • Holder du dig inden for disse rammer, må du som udgangspunkt sige, hvad du vil. Det gælder, selv om du udtaler dig kritisk over for din arbejdsplads.
  • Det gælder også, selv om du ikke først har rejst kritikken internt eller i øvrigt orienteret din ledelse.

Kilde: Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, oktober 2016

E-læring om ytringsfrihed på vej

Som led i den styrkede oplysningsindsats vil Justitsministeriet i samarbejde med Moderniseringsstyrelsen udarbejde et e-læringsforløb, som det er ambitionen, at alle ansatte og ledere i det offentlige skal have mulighed for at gennemføre.

Forløbet vil på baggrund af bl.a. cases ruste ansatte og ledere til bedre at håndtere problemstillinger vedrørende ytringsfrihed. Forløbet forventes at være klar i foråret 2017.

Læs også på ftf.dk:

Særligt benyttede sider på dbio.dk