Vold er også en arbejdsskade

Siden 2013 er antallet af anerkendte arbejdsulykker faldet med 27 procent, og regeringen ønsker nu at ændre reglerne, så flere sager om vold kan anerkendes.

Nyhed
Udklip_vold_2
dbio anbefaler, at du altid anmelder det som en arbejdsskade, hvis du oplever vold eller trusler om vold i dit job  - også selvom du måske er i tvivl om, hvorvidt det giver varige gener. 

​​​​​​​​​​​Af Helene Højgaard, juridisk konsulent

​I 2013 kom der en dom fra Højesteret, som ændrede betingelserne for, hvad der skal til for, at en ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade. ​

Tidligere anerkendte man sager omhandlende vold, selvom der ikke var varige følger af skaden. Disse sager bliver i dag afvist, hvis vurderingen er, at generne ved skaden går over og ikke behøver behandling.

”Vi skal aldrig acceptere at blive udsat for vold eller trusler om vold på vores arbejdsplads, og jeg er glad for, at regeringen nu sætter fokus på problemstillingen”, siger næstformand i Danske Bioanalytikere Katja Wienmann Bramm.

På bare tre år har dommen fra 2013 betydet, at antallet af anerkendte arbejdsulykker er faldet fra 76 procent i 2013 til 49 procent i 2016, og det ønsker regeringen nu at ændre på.

En ny arbejdsskadereform

Regeringen har længe arbejdet m​od en reform inden for arbejdsskadeområdet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen går efter en politisk aftale om arbejdsskadereformen inden sommerferien og håber på et lovforslag i løbet af efteråret.

Danske Bioanalytikere følger arbejdet med arbejdsskadereformen og forsøger at få en ny reform til at omfatte så mange arbejdsskader som muligt.

Husk at anmelde sager om vold

Hvis du har været udsat for vold eller trusler om vold, er det vigtigt at din sag bliver anmeldt som en arbejdsskade – uanset skaden ikke virker som om, at den giver varige gener lige nu.

”Det er ofte svært at vurdere, om en voldelig episode kan give varige følger på et senere tidspunkt, og den vurdering skal I som medlemmer ikke stå med alene – få episoden anmeldt,” understreger Katja Wienmann Bramm.

”Vold og trusler om vold er heldigvis en sjældenhed for vores faggruppe, men vi ved, at nogle af vores medlemmer bliver udsat for det på deres arbejdsplads. Vi hører særligt om tilfælde fra psykiatriske afdelinger og børneafdelinger. Uanset, hvor ”uskyldigt” det kan virke at blive udsat for vold eller trusler om vold, kan det have konsekvenser på et senere tidspunkt. Derfor opfordrer dbio alle medlemmer til at anmelde vold og trusler om vold”.

Vi hjælper dig

Danske Bioanalytikere tilbyder at følge din sag og selve sagsbehandlingen hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, når vi har fået din fuldmagt.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte dbio´s arbejdsskadekonsulent på tlf. 44 22 32 41 eller via mail på dbio@dbio.dk.

Særligt benyttede sider på dbio.dk