Væbn jer med tålmodighed: Arbejdsskadesager tager mere end et år

Hvis man får en arbejdsskade og anmelder den til Arbejdsskadestyrelsen, skal man ikke forvente svar lige med det samme. Sagsbehandlingstiden har siden slutningen af 2013 været støt stigende.

Nyhed

Af Helene Højgaard, juridisk konsulent og Niels C. Jensen, journalist

Fejl i sagsbehandlingen fik sidste år Kammeradvokaten til rette hård kritik mod Arbejdsskadestyrelsen. Derfor har styrelsen nu fornyet fokus på kvalitet, desværre betyder det længere sagsbehandlingstider. Nu er udmeldingen fra Arbejdsskadestyrelsen, at sagsbehandlingstiden både i 2016 og 2017 vil være op imod et år.

I Danske Bioanalytikere hjælper vi medlemmer med arbejdsskadesager; vi fører sagerne og afklarer juridiske spørgsmål, og vi har i den seneste tid set flere breve fra Arbejdsskadestyrelsen, hvor de skriver, at ’sagen forventes afgjort i marts 2017’.

”Det er under al kritik, at man først kan forvente, at ens sag bliver afgjort om halvandet år. Det er simpelt hen for længe at vente på et svar, som kan betyde rigtig meget for den enkelte,” siger Katja Wienmann Bramm, der er næstformand i fagforeningen Danske Bioanalytikere.

Sagsbehandlingstiderne stiger og stiger

Siden slutningen af 2013 har der været fokus på Arbejdsskadestyrelsen, og sagsbehandlingstiderne har i hele perioden været støt stigende. I 2018 forventer Styrelsen, at sagsbehandlingstiden vil være ”normaliseret” svarende til en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på ca. ni måneder.

”Det er dybt beklageligt, at vi ikke har kunnet overholde de sagsbehandlingsfrister, vi selv tidligere har meldt ud. I øjeblikket har vi flere sager end vi kan nå at lave. Det betyder desværre, at vi ikke har kunnet nå at lave sagerne så hurtigt, som vi tidligere vurderede,” siger daglig leder i Arbejdsskadestyrelsens Drifts- og Processtyringsenhed, Irina Rutovic.

sagsbehandlingstid_tabel

Udflytningen af statslige arbejdspladser har betydet, at en del af Arbejdsskadestyrelsens opgaver overdrages til ATP eller Udbetaling Danmark, hvad det kommer til at betyde er dog stadig uklart. Sikkert er det dog, at sagsbehandlingstiderne nok fortsat vil stige de kommende år.

Hvorfor stiger sagsbehandlingstiden?

Sagsbehandlingstiden er ifølge Arbejdsskadestyrelsen stigende, fordi:

  • Der er øget fokus på kvalitet, efter Kammeradvokatens rapport fra 20. juni 2014, som påviste fejl i sagsbehandlingen
  • Der har ophobet sig mange sager om erhvervsevnetab
  • Højesteret traf i 2013 en afgørelse, som betød, at Arbejdsskadestyrelsen skal bruge længere tid på arbejdsulykker

”Danske Bioanalytikere ser positivt på, at Arbejdsskadestyrelsen har øget fokus på kvaliteten. Det er dog vigtigt at styrelsen ikke glemmer, at de behandler sager for personer som er kommet til skade i forbindelse med deres arbejde, hvilket vi påpeger i de sammenhænge, hvor vi er repræsenteret” siger Katja Wienmann Bramm.

Katja Wienmann Bramm forklarer, at Danske Bioanalytikere har også fokus på følgevirkningerne af lange sagsbehandlingstider – det gælder både for den enkelte – økonomisk og psykisk, men også samfundsmæssige omkostninger, idet arbejdsskader ofte resulterer i sygefravær, og det medfører et øget arbejdspres for de kollegaer, som skal have vagtplanen og dagligdagen til at hænge sammen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk