Ulønnet traineeforløb udløste utraditionelt job i medicinalfirma

Jannik Johansen landede sit drømmejob som det allerførste efter sin bachelor; han tog nemlig lige en lidt atypisk genvej med e-læring på sidste del af studiet, så han kunne bruge syv måneder i selvorganiseret praktik på ALK i Hørsholm. Der er han nu ansat

Nyhed
Skrevet af
Helle Broberg Nielsen, journalist
Jannik6001

Jannik Johansens arbejdsplads er både på kontoret og i Alks laboratorium. Fotos: Sine Fiig

Ganske betegnende medvirkede Jannik Johansen for cirka tre år siden i et tv-program, der netop handlede om ”drømmejobbet”. Dengang var han 22 år gammel og bioanalytikerstuderende på uddannelsen i Næstved.

Til TV 2 Øst fortalte han med stor overbevisning, at han satsede på at styre sin karriere som færdiguddannet i retning af nuklearmedicin. Han så ikke lige sin fremtid som basisbioanalytiker med en blodprøvetagningsvogn.

Topfokuseret gik han efter et inspirerende og selvstændigt job et eller andet
sted i fagets forreste front. Gerne i den private del af sundhedsbranchen. Gerne med et internationalt vingefang.

Løn i den pæne ende

”Det var hele kombinationen af udstyr, software og naturvidenskab, som jeg også dengang fandt enormt spændende. Så de tanker, jeg havde på det tidspunkt, gælder sådan set stadig, selvom jeg i dag beskæftiger mig med mikrobiologi og kvalitetssikring,” siger den nu 25-årige og næsten nyuddannede, der det seneste års tid har været ansat i ALK – tidligere ALK Abello – der er en dansk virksomhed, der opererer globalt og forsker i feltet allergimedicin og ikke mindst -vacciner.

Her er han ansat i afdelingen for mikrobiologisk kvalitetskontrol, hvor han er beskæftiget med indkøb, kvalitetssikring og implementering af det nye udstyr, som skal benyttes i det mikrobiologiske laboratorium. Som en del af et kemikerteam og til en løn, der ligger i den absolut pæne dimittend-ende.

”Det her ER mit drømmejob, det må jeg sige,” fastslår han.

Jannik6065

At blande sig i alting

Men Jannik var også tidligt ude. Meget tidligt ude.

”Allerede som studerende deltog jeg i den institutionsakkreditering, der blev foretaget af den daværende professionshøjskole UCSJ (nu Professionshøjskolen Absalon, red.), hvor jeg gik. I den forbindelse fik jeg et godt indblik i det kvalitetsarbejde, der ligger til grund for professionshøjskolerne. Det førte til, at jeg et halvt års tid senere kom med i det akkrediteringspanel, som lavede institutionsakkrediteringen af Professionshøjskolen VIA i Aarhus."

"Jeg synes i det hele taget, at det er værd at blande sig i alt muligt fagligt. Jeg er også to gange som studerende blevet valgt til at komme med som delegeret for Danske Bioanalytikere til den europæiske bioanalytikerkongres  EPBS. Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har overskuddet til at bruge deres fritid på den slags, men for mig giver det rigtig meget mening. Da jeg var så heldig at få et traineeforløb på ALK, var der et par af mine medstuderende, der undrende spurgte: ”Hvorfor i alverden gider du? Du får jo ingen løn!” siger Jannik Johansen.

Men han vidste naturligvis godt selv, hvad han havde gang i; hans bestræbelser var et led i at gøre sig relevant for en attraktiv arbejdsgiver så tidligt som muligt. Skille sig ud fra flokken. Derfor et CV, der trods en ung alder og beskeden anciennitet er længere og mere specielt end de fleste af studiekammeraternes.

Blikket for kvalitet gjaldt allerede i studiet, hvor han heller ikke tog det tilbud, der lå først for – bare fordi det lå først for.

Valgte bevidst uddannelsen i Næstved

”Da jeg skulle søge ind på bioanalytikerstudiet, besøgte jeg både uddannelsen på Metropol i København og Næstvedskolen og sammenlignede deres undervisning. Så når jeg meget bevidst valgte Næstved, var det faktisk ikke, fordi jeg er fra Sorø, men fordi der dengang var mere traditionel tavleundervisning

frem for så mange forelæsninger, som det var tilfældet på de større hold på Metropol."

"Det har jo den klare fordel, at man ved klasseundervisning virkelig får mulighed for at diskutere fagene grundigt med underviserne og sine medstuderende,” fremhæver Jannik Johansen, der allerede på HTX var slået ind på bioanalytikervejen, da han valgte linjen ”bioteknologi og proces” – og i øvrigt skrev sin SRP-eksamensopgave om jern i blodet.

Jannik6012

”Nogen, der kender nogen …?”

Så det lignede egentlig en ret lige landevej igennem studiet. Indtil han fik øje på det, der blev en genial genvej til hans nuværende stilling.

”Jeg ville virkelig gerne ud i en virksomhed i det private på den sidste del af mit studie, så jeg spurgte rundt i mit netværk, om der var ’nogen, der kendte nogen …’ Vi havde tilfældigvis en underviser på skolen, der kendte en teamleder fra den afdeling på ALK i Hørsholm, hvor jeg så fik chancen for at komme i betragtning til et traineejob."

"Jeg blev kaldt til samtale, hvor vi fik afstemt vores forventninger; ordningen var ret atypisk for begge parter. Og det kom til at betyde, at jeg tog resten af uddannelsen – modul 11, 12 og 13 – som e-læring, mens jeg dagligt pendlede til Hørsholm. Jeg endte med at være der i syv måneder,” siger han.

Efter sin bachelor havde han derfor kørt sig solidt i stilling til at blive ansat. Først i et vikariat, efter et år i en fast stilling. Og det blev lige præcis, som han ønskede det; et job, hvor han kan sætte flueben i samtlige bokse.

  • Selvstændigt. Tjek.
  • I faglig front. Tjek.
  • I det private. Tjek.
  • Internationalt. Tjek.

Sproget er engelsk

Som ansat i afdelingens kemikerteam har han bl.a. til opgave at tage ud til producenterne af mikrobiologiskanalyseudstyr og teste det, før det bliver leveret til den afdeling på ALK, der står for den mikrobiologiske kvalitetskontrol. Forrige måned var han i Sverige.

”Meget af mit skriftlige arbejde foregår på engelsk, og det var noget nervepirrende i starten, da jeg skulle finde ud af, om jeg egentlig var god nok til det engelske,” siger han.

Ved sin ansættelse måtte han i øvrigt selv forhandle sin kontrakt med ledelsen, da ALK ikke har overenskomst med Danske Bioanalytikere. Han var dermed ikke nødt til at melde sig ind i HK, der i henhold til en årtier gammel grænseaftale ellers organiserer laboratorieansatte i mange private virksomheder.

Jannik6055

Udvikling og udfordringer

”Vi arbejder ret meget på tværs af faggrænser her, og alle i laboratoriet bliver bare kaldt ’laboratorieteknikere’, bioanalytikere eller laboranter. Jeg blev faktisk ret overrasket, da jeg fandt ud af, at ret mange af de ansatte faktisk har en bioanalytikerbaggrund,” siger han.

Om drømmejobbet mon også kan stå distancen med det lange lys på: ”Jamen, jeg kan sagtens se mig selv arbejde her om ti år. I en pharmavirksomhed som ALK udvikler opgaverne sig jo hele tiden. I takt med at procedurer og metoder ændrer sig, bliver hurtigere og bedre. Og lovkravene skrappere. Jeg føler allerede,

at jeg på bare det år, jeg har været ansat, har fået mere og mere ansvar. Ingen dage er ens. I øjeblikket er jeg fx involveret i et projekt, der går ud på at vurdere, om det er muligt at udvide og renovere et gammelt laboratorium, og det er så noget helt andet; at være med til at tage stilling til, hvordan man kan få et laboratorium til at fungere optimalt. Det er enormt spændende,” siger Jannik Johansen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk