20-02-2020

Uddannelsesloftet er afskaffet

Et flertal i Folketinget har i dag torsdag officielt afskaffet uddannelsesloftet. Loftet begrænsede muligheden for at tage mere end én videregående uddannelse.

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 

 

KU_Studieliv_Jakob Dall.jpg

Studieliv på Københavnvs Universitet. Foto: Jakob Dall

 

 

Da uddannelsesloftet i 2016 blev indført af den tidligere VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, fortalte en bioanalytikerstuderende i dbio´s fagblad, hvordan han valgte at stoppe, selvom det eneste, han manglede, var bachelorprojektet. Han ville nemlig gerne læse videre på medicin.

 

En anden fortalte, hvordan uddannelsesloftet betød, at hun måtte vente seks år, før hun kunne læse videre på biomedicin.  

 

”Jeg er begejstret over, at fornuften nu har sejret. Uddannelsesloftet lagde et unødvendigt pres på de unge. Det har været en kæmpe stressfaktor, som har gjort de unge bange for at vælge forkert. Nu kan de igen vælge om, og de kan tage en videreuddannelse på samme niveau. Det er en god dag for alle unge og også for bioanalytikerfaget”, siger Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere.


Loftet betød, at man ikke måtte starte på en videregående uddannelse på samme eller lavere niveau, de første seks år efter at man havde taget en uddannelse.


Loftet blev indført for at skaffe 308 millioner kroner på uddannelsesområdet.

 

For afskaffelsen stemte Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Venstre stemte blankt, og de konservative stemte imod. Aftalen om at afskaffe uddannelsesloftet faldt på plads med finansloven for 2020.​

LinkedIn Email Twitter