Tillidsrepræsentanten på KMA i Aarhus: Det er svært at blive ved med at knibe ballerne sammen

Johanne Højlund Hedegaard, der er tillidsrepræsentant på Klinisk Mikrobiologi ved Aarhus Universitetshospital, fortæller om en presset situation med daglige forandringer, stor omstillingsparathed og arbejdspres.

Nyhed

Af Lene Terkelsen, journalist,​​​​​​ www.leneterkelsen.dk​​​

DBIO Coronatest 010
”Medarbejderne har været i alarmberedskab i over et halvt år, hvor de har skullet vænne sig til nye vagttyper og masser af daglige forandringer,” siger Johanne Højlund Hedegaard, tillidsrepræsentant på KMA. Foto: Helle Arensbak

”Medarbejderne har været i alarmberedskab i over et halvt år, hvor de har skullet vænne sig til nye vagttyper og masser af daglige forandringer,” fortæller Johanne Højlund Hedegaard, der er tillidsrepræsentant på Klinisk Mikrobiologi ved Aarhus Universitetshospital.

”I starten kunne udfordringer med leverancer af reagenser og plastikvarer og nye retningslinjer fra myndighederne ændre på, hvordan man skulle gribe dagens coronaprøver an. Både i forhold til analyseudstyr og prioritering af prøver. Det krævede stor omstillingsparathed af bioanalytikere fra dag til dag. Det er blevet bedre,” siger hun.

Læs også: Virkeligheden, som ingen ventede. Situationsrapport fra Klinisk mikrobiologi i Aarhus

Tillidsrepræsentanten har fået flere henvendelser fra medarbejdere, der føler sig pressede. Nogle har svært ved at sove eller er mentalt på arbejde hele tiden, og andre er på vippen til en sygemelding. Johanne Højlund Hedegaard mener, at endnu flere end dem, der henvender sig til hende, er påvirket.

"Man kan godt klemme ballerne sammen i en kortere periode"

”Mange har simpelthen ikke tid til at mærke efter, hvor skidt de har det. De har nok at gøre med at holde sammen på sig selv,” sige hun og peger på, at den langstrakte situation tærer på medarbejderne.

”Man kan godt klemme ballerne sammen i en kortere periode, men det er svært, når man ikke ved, hvor lang tid det skal vare. Mange har svært ved at få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, og de føler et enormt pres for at skulle levere mere og mere. Ens frihed er blevet mere dyrebar. Det er svært at blive ved med at have overskud til at tage ekstra vagter og overarbejde,” siger Johanne Højlund Hedegaard, der oplever, at hensynet til kolleger fylder meget, men overskuddet er mindre nu.

”Det her er virkelig et afsnit, hvor man har hjulpet hinanden. Medarbejderne har gjort et stort arbejde for
at dække ind for hinanden og tage godt imod de folk, der kom, men det kan være svært at blive ved med at løfte i flok i sådan en situation, som vi har nu,” siger Johanne Højlund Hedegaard.

Interviewet fandt sted d. 30/9-2020. Afdelingens prøvetal er halveret siden da, oplyser lederen, Birgitte Tønning.

Særligt benyttede sider på dbio.dk