Sundhedsstyrelsen fraråder brug af hurtig antigentest som alternativ til PCR-test

Personer med symptomer og personer med kontakt til smittede bør ikke bruge en hurtig antigentest til at afgøre, hvorvidt de er smittede med covid-19, siger Sundhedsstyrelsen nu. Antigentests er simpelthen for usikre, og man risikerer at smitte andre.

Nyhed

​​​​​ Af Niels C. Jensen, journalist

web20201113-091138-1-1920x1194we
Flere private firmaer udbyder de hurtige antigentest for coronavirus, som Sundhedsstyrelsen nu fraråder i en række tilfælde. Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

”Antigentests giver kun det korrekte svar i omkring 50 % af tilfældene. Derfor fraråder vi, at man bruger dem, hvis man har symptomer, eller hvis man har været i kontakt med en, der er smittet,” siger  vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Prob​st​ og fortsætter:

“Grunden til, at vi fraråder dem, er, man risikerer at være i den tro, at man ikke er smittet, og når man så går i skole, på arbejde eller i supermarkedet, så risikerer man at smitte andre. Det kan få meget store konsekvenser for smittespredningen i samfundet og for vores kontrol med epidemien,” siger vicedirektøren.

”Selv om man skal vente i lidt længere tid, inden man har svaret ved en PCR-test, og man dermed skal være længere fra arbejde, studie eller venner, så er det vigtigt ikke at ty til den hurtige løsning og erstatte PCR-testen med en hurtigtest".

Regioner siger “duer ikke” til an​​​​​​​tigentest

Alle landets fem regioner siger nu nej til lyntest, når man inden ophold på et sygehus skal fremvise en negativ coronatest. Det skriver Jyllands-Posten.

Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland har alle været ude og meddele om de skærpede krav, og til Ritzau bekræfter Region Sjælland og Region Hovedstaden, at det også er tilfældet i deres region.

“Jeg har forståelse for, at borgerne ser en test foretaget i det private som en oplagt mulighed for hurtigt svar forud for en sygehusaftale. Men vi er ganske enkelt nødt til at kunne stole på, at resultaterne af testen er korrekt. Derfor må vi indskærpe, at testen skal være foretaget på et offentligt testcenter, siger Anne Bukh, koncerndirektør i Region Nordjylland.

Regionsdirektør: "Vi er nødt til at vide, at testen er sikker"

En ekspertgruppe nedsat af Det faglige råd for klinisk mikrobiologi har vurderet kvaliteten af de tests, der udføres i det private. Derfor har Region Nordjylland nu valgt, at når man som patient skal kunne fremvise en negativ test i forbindelse med behandling eller undersøgelse på sygehuset, så skal testen fremover være foretaget i offentligt regi.

“Ved antigen-hurtigtest foretaget i privat regi er usikkerheden for stor i selve testen. Når man skal ind på et sygehus med mange syge mennesker, så er vi nødt til at vide, at testen er sikker, understreger Anne Bukh.

Særligt benyttede sider på dbio.dk