Strid om betalt spisepause i staten

Moderniseringsstyrelsen anerkender ikke den betalte spisepause på en række skoler. Sagen er på vej i faglig voldgift og kan få konsekvenser for bioanalytikere ansat i staten på professionshøjskolerne

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

Den betalte spisepause blev sikret ved overenskomstforhandlingerne for alle offentligt ansatte i foråret 2018. Sådan lød det, da forhandlerne endelig kom ud af Forligsinstitutionen med et resultat efter ugers forhandlinger med udsigt til stor-strejke.

Betalt spisepause løst 

Tre krav samlede nemlig hele den danske fagbevægelse i en historisk musketér-ed. Et af kravene var, at den betalte spisepause ikke er et personalegode, som arbejdsgiveren bare kan fjerne som en frugt- eller massageordning, men en rettighed sikret i overenskomsten.

Faglig voldgift

Men nu har Moderniseringsstyrelsen stillet spørgsmålstegn ved den betalte spisepause på en række skoler i staten. Efter en længere møderække med Moderniseringsstyrelsen og innovationsminister Sophie Løhde har Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, som forhandler for alle ansatte i staten, besluttet at anlægge en faglig voldgift.

Her vil en dommer afgøre, hvordan statens aftale om betalt frokostpause skal fortolkes. Dommen kan få betydning for bioanalytikere ansat i staten og på professionshøjskolerne.

Formand Martina Jürs ser alvorligt på sagen:

”Det er underligt, at Sophie Løhde har siddet ved forhandlingsbordet og skrevet under på noget, som så trækkes i land næsten inden blækket, er tørt. Sophie Løhde bedyrede ellers i foråret, da vi stod foran Forligsinstitutionen, at hun ikke ville røre ved spisepausen”.

Sagen kort:

Ved med overenskomstforhandlingerne i 2018 blev det aftalt, at det fremover ekspliciteres – det vil sige tydeliggøres - at retten til at holde betalt spisepause i arbejdstiden er en overenskomstrettighed.

Efter forliget om OK18 var indgået, opstod der imidlertid uenighed på en række skoler, hvor ledelserne nægtede at medregne den betalte spisepause i planlægningen af medarbejdernes arbejdstid med argument om, at det havde de heller ikke gjort tidligere. Moderniseringsstyrelsen og innovationsministeren gav dem ret heri.

Særligt benyttede sider på dbio.dk