Stress og mistrivsel: Kollegahjælp er den bedste hjælp

Hvis din kollega hænger med hovedet og ser ud til at have det svært, så spørg, hvordan han eller hun har det. Det er et af fem enkle råd i en ny kampagne, der skal tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladserne.

Nyhed
MS_infografik_blande-sig_fb_27.04.17

Af Niels C. Jensen, journalist

To ud af tre danskere kommer i løbet af arbejdslivet i berøring med mentale helbredsproblemer som stress, angst eller depression på arbejdspladsen enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en undersøgelse gennemført for partnerskabet ’Sammen om mental sundhed’.

Alligevel er de fleste af os i tvivl om, hvad vi kan gøre for at tage hånd om stress og mistrivsel, når vi møder det på arbejdspladsen. Det skal den nye kampagne fra partnerskabet ’Sammen om mental sundhed’, som FTF, som Danske Bioanalytikere er en del af, står bag sammen med 33 partnere, være med til at lave om på.

Under overskriften ’En god kollega gør en forskel’ giver kampagnen fem enkle råd til kollegaen. Rådene handler bl.a. om, hvordan man holder øje med stress og mistrivsel, spørger ind til og støtter en kollega, der har det svært.

”Jeg tror, at mange af os er en smule berøringsangste og derfor undlader at spørge en af vores kolleger, der hænger med hovedet, hvordan de går og har det. Det er ærgerligt, for selvom det i sidste instans er arbejdsgiverne, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, så kan vi hver især være med til at tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladsen ved at være en interesseret og omsorgsfuld kollega.”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Langt de fleste vil gerne hjælpe

MS_infografik_OECD_fb_26.09.16

Tal fra partnerskabet peger på en stor velvilje til at hjælpe kollegaer, der har det svært. Ifølge tallene mener 9 ud af 10, at en kollega skal være klar til at spørge ind og hjælpe til, hvis vedkommende oplever stress eller mistrivsel på arbejdspladsen.

På trods af den store velvilje, er det i dag kun hver femte, som har kendskab til viden og værktøjer, der kan bruges, hvis de oplever problemer med stress og mistrivsel på arbejdspladsen.

”De fleste vil gerne hjælpe en kollega, som mistrives, men de ved ikke, hvordan de får taget hul på snakken. Det skal den her kampagne være med til at råde bod på ved at udbrede fem enkle råd til, hvordan vi hver i sær kan hjælpe”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Kollegakampagnens fem gode råd

  1. Bidrag til et godt fællesskab, hvor I jævnligt taler om, hvordan I organiserer arbejdet og orienterer hinanden, så alle oplever, at opgaverne er tydelige og til at klare.
  2. Hold øje med, om nogen udviser tegn på mistrivsel, og om det står på i længere tid.
  3. Spørg ind, hvis en kollega viser tegn på mistrivsel 
  4. Støt op om en kollega, der i en periode har det svært.
  5. Hjælp med at finde vej til løsninger, helst i samarbejde med jeres leder og eventuelt en nøgleperson på arbejdspladsen. I kan også have behov for at få hjælp udefra.

Læs mere på: www.mentalsundhed.dk/kollega

  • Partnerskabet ’Sammen om mental sundhed’ udspringer af satspuljeaftalen på psykiatriområdet 2014-2017
  • Parterne bag aftalen afsatte 7 mio. kr. til etableringen af et partnerskab med det formål at styrke den mentale sundhed på danske arbejdspladser.
  • I dag er der 33 partnere i samarbejdet.
  • Partnerskabet ledes af Sundheds- og Ældreministeriet.

Særligt benyttede sider på dbio.dk