Somaliere har taget danskernes usunde vaner til sig

Sundhedsproblemerne for somaliere i Danmark er ikke længere misbrug af khat og tuberkulose, men livsstilssygdomme og misbrug af hash. Og misforståelser mellem patienter og sundhedspersonale koster if. SSF både unødvendige og manglende indlæggelser.

Nyhed
20170429_BioAnalytikeren_Vollsmose07
Tuberkulose er ikke længere et problem blandt somaliere i Danmark. Nu er det livsstilssygdomme, som Somalisk Sundhedsforbund forsøger at screene for og informere om. Foto: Nils Lund Pedersen

Af Kir Klysner, journalist​​​

Det er simpelt til at starte med, når man måler fx kolesterol, men bag det hurtige resultat ligger der en større plan for at hjælpe somaliere til at tage vare på deres egen sundhed. Somalisk Sundhedsforbund, som blev stiftet i 2012, afholder en række sundhedsdage rundt om i landet.

Denne gang er det i Vollsmose i Odense, og somalierne i lokalområdet er blevet indbudt bl.a. via Facebook og til fredagsbøn i moskeen.

”Deltagerne kommer dels for at få taget nogle test som blodsukker og kolesterol, dels for at snakke med os på deres modersmål. Her kan de få svar på uddybende spørgsmål, og det kan være svært ved egen læge,” fortæller Shirwa Abdullahi Adan, som er bioanalytiker på OUH, sundhedsfaglig kandidat og medlem af bestyrelsen for Somalisk Sundhedsforbund, som han har været med til at stifte.

Se også: Lyd og billeder: Syge somaliere bliver behandlet for lidt og for meget

”Vi var en gruppe unge med somalisk baggrund og sundhedsfaglige uddannelser, som i lang tid havde snakket om, hvordan vi kunne hjælpe vores folk, fordi vi gang på gang havde set, at de ikke fungerede i det danske sundhedsvæsen. Vi så fx i artikler, at somaliske kvinder blev indlagt igen og igen, og vi mente, at det skyldtes misforståelser,” fortæller Shirwa Abdullahi Adan.

Korte samtaler med lægen

De fleste somaliere kom til Danmark i midten af 1990´erne, og Somalisk Sundhedsforbund arbejder med den gensidige forståelse og tillid mellem somaliere og sundhedspersonale. Det handler om at undgå unødvendige indlæggelser og sikre de nødvendige, siger Shirwa Abdullahi Adan.

”I Somalia er man typisk hos lægen i en time, og man får en masse medicin med hjem. Her er man jo hos lægen i ti til femten minutter. Og somalierne kommer måske og har ondt mange steder på kroppen. Lægen har svært ved at vurdere, hvad de fejler, også på grund af sprogbarrieren."

"Jeg tror ofte, det ender med en indlæggelse, som ikke er nødvendig, eller at somalieren faktisk fejler noget, som slet ikke bliver behandlet. Til sundhedsdagen forsøger vi at hjælpe dem med, hvad de skal prioritere at snakke med deres læge om.”

Somalierne dyrker ikke motion

Tuberkulose er ikke længere et problem blandt somaliere i Danmark. Nu er det livsstilssygdomme, som Somalisk Sundhedsforbund forsøger at screene for og informere om.

”Efter at somalierne har været her i 20 år, så begynder de at få livsstilssygdomme, som ikke var kendt i Somalia. I Somalia er man mere ude i solen, og man forbrænder mere. Her har man fået en anden mere stillesiddende livsstil, og man spiser federe mad."

Se også: Lyd og billeder: Syge somaliere bliver behandlet for lidt og for meget

"De har overført den livsstil, som er her i Danmark. Og somalierne motionerer ikke så meget, som mange danskere gør. Problemet er størst hos de ældre generationer, og det bekymrer mig. Vi er nødt til at komme ud med informationerne til dem,” siger Shirwa Abdullahi Adan.

De unge ryger hash

Det er altså risikoen for oversete livsstilssygdomme, der bekymrer Shirwa Abdullahi Adan, hos den ældre generation. Blandt de unge er det noget andet.

”Khatmisbruget er faldet meget de seneste år. Der er kun få, der er afhængige af khat. I stedet så frygter vi, at de unge får et misbrug af hash og alkohol. Desværre kommer de unge ikke til vores arrangementer, så dem har vi svært ved at få fat i."

"Jeg kan så gøre det, at jeg rådgiver deres forældre i, hvad de kan gøre i samarbejde med deres læge, når de oplever, at deres børn ændrer adfærd.”

Kan skygge for sygdomme

Der er flere ting at være opmærksom på. Der kan også være psykiske udfordringer bag de fysiske symptomer, siger formand for Somalisk Sundhedsforbund Nasteha Abdi´llah, som er medicinstuderende.

”Jeg har lagt mærke til, at somaliere ofte virker til at være psykisk robuste, men det kan i flere tilfælde være en forsvarsmekanisme. De kan have set nogle forfærdelige ting i Somalia som voldtægter og skuddrab på familiemedlemmer. Så når de går til læge og måske har ondt mange steder, så er det altså nogle større problemkomplekser – og ikke enkeltstående problemer."

"Det skal vi læger, sygeplejersker og bioanalytikere gøre vores bedste for at forstå. For måske har de somaliere, som kommer til os, faktisk reelle somatiske sygdomme som cancer, sukkersyge og forhøjet blodtryk,” siger formanden.

Særligt benyttede sider på dbio.dk