Bioanalytiker om ny scanner: Som at gå fra antenne til bredbånd

Bedre billeder, hurtigere resultater og mindre radioaktivitet. Bispebjerg Hospital har som det første i verden fået en ny type PET/CT-scanner med digital teknologi.

Nyhed
IMG_9391

Af Kir Klysner, journalist​​​ 

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. For på overfladen ligner den nye digitale PET/CT-scanner, som Bispebjerg Hospital som det første i verden tog i brug i februar 2017, de to andre scannere, som er i afdelingen.

Men den giver bedre billeder på kortere tid, så der er forskel.

”Det er en teknologisk landvinding. Det er jo ligesom at gå fra antenne til bredbånd eller fra billedrør til fladskærm,” siger ledende bioanalytiker på Klinisk Fysiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Anita Larsen.

Scannerparken på Bispebjerg Hospital er nu udvidet fra to til tre, og alle scannere er skiftet ud inden for det seneste år. Behovet for PET/CTscanninger er steget voldsomt, bl.a. fordi flere patienter skal udredes for demens og til kontrol for kræft.

Nem at lære at kende

Den nye scanner har været nem at køre i stilling, fortæller bioanalytiker Susanne Lind, som har været på afdelingen i otte år.

”Der er stort set ingen forskel i brugerfladen. Vi tilbyder en kort gennemgang til kollegerne, men der er kun små forskelle i, hvordan man kører kontrollerne, og så er der noget, man skal vide i forhold til protokollerne. Men den er lige så nem at betjene som de andre scannere, hvis ikke nemmere.”

Susanne Lind fremhæver flere fordele ved den nye teknologi.

”Der er et bredere synsfelt – det såkaldte field of view – i PET-delen. Det er smart, når man fx skal foretage en hjernescanning, så kan man scanne hele hjernen uden at skulle bruge meget tid på at tilpasse billedet. Og at stråledosis er lavere, er godt for både patienterne og os. Vi kommer sikkert til at kunne lave rigtig meget optimering med denne scanner, men det er vi ikke kommet til endnu.”

Billede1

"Det kræver noget, når man får sådan et dyr inden for døren. Men det er også sjovt at gå på arbejde i sådan en afdeling, hvor man får ny teknik," siger Anita Larsen.



Sådan et ”dyr” kræver forskning

Mængden af det radioaktive sporstof, som man sprøjter ind ved forskellige undersøgelser, er over de seneste 10 år halveret, og måske vil man kunne sænke det yderligere med den nye scanner. Det er blandt flere ting, som skal undersøges nærmere – også af afdelingens bioanalytikere.

”Den vil afføde en masse forskningsprojekter. Det kræver noget, når man får sådan et dyr inden for døren. Men det er også sjovt at gå på arbejde i sådan en afdeling, hvor man får ny teknik. Jeg kan mærke den kollegiale drive, der ligger i at skulle implementere den nye scanner og kvalitetssikre vores arbejde med den,” siger Anita Larsen.

Klinisk Fysiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital har tradition for at være i front med ny teknologi. Allerede tilbage i 1970´erne var de først til at foretage hjernescanninger. Aarhus Universitetshospital har indkøbt en lignende scanner, og OUH har købt en scanner af samme model som Bispebjerg Hospital.

  • ​EN VERDENSNYHED PÅ BISPEBJERG HOSPITAL
    Den nye scanner opfanger fotonerne digitalt. Den kan ved samme mængde radioaktivitet opfange mere.
  • Billederne er af en højere opløsning, så de bliver mere detaljerede.
  • Desuden arbejder scannerens detektorer meget hurtigt, så man ved hjerteundersøgelser kan sprøjte sporstoffet ind intravenøst, og den stadig kan nå at opsnappe de data, som man skal bruge, inden sporstoffet er ude igen.
  • Scanneren vil især blive brugt til at scanne for kræft, demens, hjertesygdomme og neurologiske
    sygdomme.
  • Man forventer også at scanne børn i den nye scanner, da de tåler mindre doser radioaktivt stof end voksne, og da man kan forkorte undersøgelsestiden.
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk