Slut med at diskriminere med fratrædelsesgodtgørelse

Folketinget har den 22. januar 2015 vedtaget en længe ventet ændring af reglerne om fratrædelsesgodtgørelse, der sikrer ældre medarbejdere, der opsiges de samme rettigheder som yngre medarbejdere. Danske Bioanalytikere er meget tilfredse med lovændringen.

Nyhed

Af Sara Beck Jochumsen, juridisk konsulent 

De nye regler betyder, at du vil have ret til fratrædelsesgodtgørelse på 1 eller 3 måneders løn, hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver. Det er dog et krav, at du har været uafbrudt beskæftiget i samme virksomhed i 12 eller 17 år på det tidspunkt du fratræder din stilling.

Fremover vil du også bevare retten til fratrædelsesgodtgørelse, selvom du går direkte på pension eller efterløn efter, at du er blevet opsagt af din arbejdsgiver.

Retten til fratrædelsesgodtgørelse bliver derfor en ubetinget og undtagelsesfri ret, hvis du opfylder de angivne grundbetingelser.

De nye regler gælder for opsigelser, der finder sted 1. februar 2015 eller senere.

Hvorfor ændres reglerne?

Ændringen skyldes den såkaldte ”Ole Andersen” sag, hvor EU-domstolen tilbage i 2010 afgjorde, at reglerne om fratrædelsesgodtgørelse i funktionærloven var i strid med det EU retlige princip om forbud mod forskelsbehandling på grund af alder.

De gældende regler betød, at en medarbejder, der blev opsagt efter mange år på en arbejdsplads, mistede retten til fratrædelsesgodtgørelse, hvis de havde mulighed for at få udbetalt en helt eller delvis arbejdsgiverbetalt pension.

Retten til fratrædelsesgodtgørelse bortfaldt også selvom medarbejderen blev på arbejdsmarkedet, og derfor slet ikke fik sin pension udbetalt.

Fire år om at nå til enighed

Siden EU-domstolens afgørelse i 2010 har arbejdsmarkedets parter drøftet mulighederne for en ændring af reglerne. Men først i 2014 er man kommet til enighed. Danske Bioanalytikere har været repræsenteret i disse drøftelser igennem en baggrundsgruppe i FTF.

Danske Bioanalytikere er tilfredse med de nye regler, der skaber klarhed over den enkelte medarbejders rettigheder.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Juridisk konsulent Sara Beck Jochumsen.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk