Sjællandsk laboratorium skal også finde coronavirus COVID19

Sundhedsstyrelsen har udvidet analyser for smitte til nu seks klinisk mikrobiologiske afdelinger rundt om i landet, og Aarhus fandt det første tilfælde i fredags.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

webslagelse-sygehus-1
Klinisk mikrobiologisk afdeling i Slagelse har selv tilbudt, at vi kan varetage corona-analyser, og det har Sundhedsstyrelsen taget imod. Pressefoto

Mange kræfter sættes ind for at stoppe corona-smitten. I første omgang var laboratoriet på Statens Serum Institut alene om at analysere prøver, men så blev fem klinisk mikrobiologiske afdelinger inddraget i arbejdet. Nu er nummer seks tilføjet: Det er den klinisk mikrobiologiske afdeling i Region Sjælland, der har hovedsæde på Slagelse Sygehus.

Derudover deltager de mikrobiologiske afdelinger i Aalborg, Aarhus, Odense, Hvidovre og på Rigshospitalet i København. De samme fem hospitaler tager på deres infektionsmedicinske afdelinger mod patienter, der er mistænkt for sygdommen. I Region Sjælland, er det hospitalet i Roskilde, der er klar til at undersøge eventuelle smittede.

Aarhus på over 100 prøver

Mikrobiologi i Aarhus gik i gang med analysen fredag morgen i sidste uge og fandt allerede den første smittede samme dag. Det var så tilfældigvis en ansat fra en anden afdeling på hospitalet.

I Aarhus er der i løbet af fredag-lørdag-søndag undersøgt 118 prøver fra 56 forskellige patienter. Det oplyser ledende overlæge Svend Ellermann-Eriksen.

Tilbød sin hjælp

Klinisk mikrobiologisk afdeling i Slagelse var ikke med blandt de først udpegede laboratorier af nogle underliggende speciale planlægningsmæssige grunde. Laboratoriet på Sjælland har ikke budt ind på en ny funktion om diagnostik og rådgivning vedrørende nye infektionssygdomme, der kræver særlige isolationsforanstaltninger. Det har de fem andre afdelinger.

”Men vi har selv tilbudt, at vi kan varetage corona-analyser, og det har Sundhedsstyrelsen taget imod,” fortæller ledende overlæge Ulrich Stab Jensen fra Slagelse Sygehus.

Ulrich Stab Jensen regner med, at afdelingen er i luften med den nye analyse i løbet af ganske kort tid.

Særligt benyttede sider på dbio.dk